Stefanović: Vojska spremna da zaštiti svoj narod

RAŠKA – Jedinice Vojske Srbije su u povišenoj borbenoj gotovosti u garnizonima Raška i Novi Pazar, izjavio je danas ministar odbrane Nebojša Stefanović, ističući da država time šalje jasnu poruku da “niko više ne može da pomisli da nad srpskim narodom može da učini bilo šta”.

Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su danas deo zadejstvovanih snaga VS koje se nalaze u prvom stepenu pripravnosti.

“Kao što je predsednik (Aleksandar Vučić) rekao, neće biti više bilo kakvih pogroma srpskog stanovništva, neće biti novih “Oluja”, “Bljeskova” i sličnih operacija. Naša vojska spremna je da zaštiti svoj narod ukoliko se dogodi bilo šta što ugrožava njegov život”, poručio je Stefanović.

Ministar je rekao da predsednik Vučić povlači odlične poteze, čime, kaže, radi na tome da se dogodi deeskalacija nakon preduzetih poteza Prištine, koja je 20. septembra počela da provodi recipročnu odluku o izdavanju privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama.

“Opet imamo pozive za obe strane da se uzdrže od provokacija, da ne čine ništa što bi moglo da podigne tenzije. Svaka provokacija bila je od strane prištinske strane, sve se dešava smišljeno ne bi li se Srbi proterali sa Kosova i Metohije”, rekao je Stefanović novinarima.

On je upitao šta je šta su to Srbi uradili da zasluže bilo kakav loš tretman.

“Živeli su potpuno normalno, nisu uradili ništa. Nismo poslali ni vojsku ni policiju, nismo povukli nijedan potez kojim bi ugrozili živote ljudi na bilo koji način”, dodao je ministar.

Stefanović je naveo da je general Mojsilović u stalnom kontaktu sa komandantom KFOR-a i da se trude da, razgovorom i preduzimanjem mera iz nadležnosti načelnika Generalštaba, spuste tenzije.

Rekao je i da se želi pokazati da se neće ćutati na bilo koju provokaciju i izrazio žaljenje što nema veće reakcije EU i KFOR-a, koji, dodaje, ima mandat da zaštiti živote Srba.

“Ono što je u ovom trenutku važno je da se zaštite životi Srba, da se njima ništa ne dogodi, niti da neko pokušava da im ograniči kretanje. Ovo što se sada dešava potpuno je suprotno Briselskom sporazumu, koji očigledno ne važi za neke”, poručio je Stefanović.

Podvukao je da mu je drago što, kako je rekao, Srbija danas ima mnogo više snage nego što je imala u prethodnim decenijama i što predsednik Vučić “vodi aktivnu kampanju u kojoj ne dozvoljavamo da nas bilo ko gazi i ponižava”.

“Nastavićemo da radimo svoj posao, nikoga ne provocirajući, ali i po nalogu predsednika biti spremni da zaštitimo svoj narod”, rekao je Stefanović.

Ministar je istakao požrtvovanost jedinica Vojske Srbije, koji, dodaje, ne mogu da idu svojim kućama i budu sa porodicama.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO