Naslovna Sandžak STANOVNIŠTVO POGRANIČNIH OPŠTINA SANDŽAKA, MOĆI ĆE DA PRELAZI DRŽAVNU GRANICU VAN SLUŽBENIH...

STANOVNIŠTVO POGRANIČNIH OPŠTINA SANDŽAKA, MOĆI ĆE DA PRELAZI DRŽAVNU GRANICU VAN SLUŽBENIH PRELAZA – UZ SPECIJALNE PROPUSNICE

Sporazum se odnosi na stanovništvo u pograničnim opštinama Sandžaka, i to u gradovima Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica, Rožaje, Priboj, Pljevlja, Sjenica,Tutin i Novi Pazar.
Stanovništvo pograničnih opština Cme Gore i Srbije moći će da prelazi državnu granicu na 21 mjestu van službeno otvorenih prelaza, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), navodeći da to ne predstavlja opasnost za preduzimanje nezakonitih aktivnosti na granici.
Ministri unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije Mevludin Nuhodžić i Nebojša Stefanović potpisali su početkom mjeseca u/ Beogradu Sporazum o pograničnom saobraćaju kojim se regulišu uslovi i način prelaska granice stanovništva u pograničnim opštinama dvije zemlje.Iz MUP-a su agenciji MINA kazali da pogranično područje iznosi deset kilometara od državne granice unutar teritorija Crne Gore i Srbije i uključuje opštine i naselja u dvije države.
Sporazum se odnosi na stanovništvo u pograničnim opštinama Crne Gore: Pljevlja, Bijelo Polje, Petnjica i Rožaje i pograničnim opštinama Srbije: Priboj, Pljevlja, Sjenica,Tutin i Novi Pazar.
Pograničnim područjem, koje uključuje opštine u Crnoj Gori, kako su objasnili, obuhvaćeno je 131 naselje, a u Srbiji 113 naselja.
Sporazumom je definisano i 21 mjesto za prelaženje državne granice van službeno otvorenih graničnih prelaza, koja su u potpunosti usaglašena od graničnih policija Crne Gore i Srbije, uvažavajući dosadašnja iskustva i potrebe lokalnog stanovništva u pograničnim opštinama.
Iz MUP-a su kazali da je posebna pažnja posvećena regulisanju režima pograničnog saobraćaja, kako bi se stanovništvu nastanjenom u pograničnim područjima obje države olakšalo kretanje i prelaženje zajedničke državne granice, u namjeri da razvijaju i unapređuju privrednu, obrazovnu, zdravstvenu, socijalnu, kulturnu, sportsku i druge vidove saradnje.
Cilj zaključivanja Sporazuma da se stanovništvu nastanjenom u pograničnom području obje države olakša kretanje i omogući rješavanje svakodnevnih životnih potreba, i u potpunosti je usaglašen sa odgovarajućom Direktivom Evropske unije (EU) 1931/06 o pograničnom saobraćaju na vanjskim granicama EU, naveli su iz tog resora.
Kako su objasnili, stano vništvu pograničnog područja obje države granične policije Cme Gore i Srbije izdavače pograničnu propusnicu sa tačno navedenim mjestom na kojem mogu prelaziti državnu granicu.
Granične policije Crne Gore i Srbije kontrolisaće prelaske državne granice u skladu sa zaključenim Sporazumom i svaka eventualna zloupotreba podrazumijeva oduzimanje pogranične propusnice, pa ovakav način prelaska ne predstavlja opasnost za preduzimanje nezakonitih aktivnosti na granici, ocijenili su iz MUP-a.
Nuhodžić i Stefanović su tada potpisali i sporazume kojima se reguliše režim rada svih šest graničnih prelaza između Cme Gore i Srbije.
Iz MUP-a su rekli da je cilj zaključivanja tih sporazuma unapređenje prometa roba i kretanja građana i olakšanje međunarodnog saobraćaja preko zajedničke državne granice, jer je dozvoljen samo na mjestima određenim sporazumima, graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj.
U tom resoru smatraju da će se sprovođenjem sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju, posebno uspostavljanjem zajedničkih graničnih prelaza, obezbijediti zajednička granična kontrola principom jednog zaustavljanja.
izvor (MINA)

Exit mobile version