STANOVNICI ISTANBULA PRVOG VIKENDA BEZ POLICIJSKOG ČASA ZABORAVILI NA MERE

Stanovnici Istanbula su prvog vikenda bez policijskog časa pohrlili na gradske obale i u parkove bez maski i držanja distance, što je izazvalo kritiku ministra zdravlja koji je upozorio da pandemija kovid-19 i dalje predstavlja pretnju.

Ministar zdravlja Fahretin Koča je poručio na Tviteru “nemojmo da se previše normalizujemo” i pozvao ljude da nose maske i drže distancu.

Restorani, kafići, teretane, parkovi, plaže i muzeji ponovo su počeli da rade u ponedeljak, posle više od dvomesečne pauze, a uspostavljeni su i domaći letovi.

U Turskoj je od početka izbijanja pandemije umrlo 4.669 ljudi i 169.218 je zaraženo.

Odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da policijski čas ostane na snazi i tokom ovog vikenda u 15 provincija, uključujući Istanbul, u petak je ukinuo predsednik Redžep Tajip Erdogan.

“Komentari koje smo dobili od građana podstakli su nas da tu odluku ponovo razmotrimo”, napisao je Erdogan na Tviteru i time objavio povlačenje sporne uredbe.

Umesto uvođenja policijskog časa on je građanima poručio da nose zaštitne maske i pridržavaju se fizičke distance.

“Nismo želeli da se posle dva i po meseca, kada je život počeo da se vraća u normalu, naši sugrađani ponovo suočavaju sa novim poteškoćama”, napisao je turski predsednik.

Ljudima starijim od 65 godina i maloletnicima još uvek je zabranjeno da napuštaju svoje domove osim u određeno vreme tokom nedelje.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO