Štab: Počinje masovna imunizacija u Novom Pazaru

Masovna  imunizacija u Novom Pazaru trebalo bi da počne u ponedeljak, saopšteno je nakon sednice Štaba za vanredne situacije, koji je odlučio da jedan od punktova bude u prostorija Doma omladine.

„Na pripremama objekta radiće se narednih par dana. Mi već  imunuzaciju obavljamo na dva punkta u Zavodu za javno zdravlje i Domu zdravlja.  Sinoć je stiglo još  1.200 kineskih vakcina“, kazao je direktor Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) dr Šefadil Spahić i objasnio da se očekuju i nove doze, kao i ruska vakcina Sputnjik V.

Vakcinacija u Novom Pazaru započeta je, pre skoro mesec dana,  u Gerontološkom centru. Vakcinisano je 75 korisnika i zaposlenih.

„Obavljena je i revakcinacija. Svi se dobro osećaju. Dobrog su opšteg zdravstvenog stanja. Nije bilo nekih značajnijih loših pojava. Jedino se kod dve osobe javio  lokalni bol sa crvenilom, i kratkotrajna temperatura“, ističe Spahić.

On ističe da je najpre vakcinisano 15 zdravstvenih radnika, a potom drugom krugu  i nešto više od 200 njih Fajzerovom  vakcinom.

„Od sutra će se obavljati vakcinacija zdravstvenih radnika kineskom vakcinom“, najavio je član Štaba i direktor ZZJZ Šefadil Spahić.

Još uvek od E-uprave nisu pristigli podaci o broju prijava iz Novog Pazara, ali lekari veruju da će interesovanje biti veliko.

„Ukoliko interesovanje za imunizaciju bude izraženo  u opciji je i Medicina rada, kao jedan od punktova“, kazao je on i objasnio da sve odobrene vakcine imaju odlične rezultate.

Epidemiološka situacija u Novom Pazaru je i dalje zabrinjavajuća, ali se stabilizuje, zaključeno je na osnovu podataka o broju zaraženih, koji se polako smanjuje.

Na prvoj sednici Štaba za vanredne situacije pored epidemiološke situacije i imunizacije, bilo je reči i o  problemima koje su donele snežne padavine, s posebnim osvrtom na probleme s električnom energijom.

Z. M.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO