Štab Novog Pazara doneo nove mere pomoći građanima

NOVI PAZAR – Gradski štab za vanredne situacije izdao je naredbu o jednokratnoj pomoći u iznosu od 10.000, RSD za jednoroditeljske porodice, osobe sa invaliditetom, osobe sa smetnjama u rezvoju i članove njihovog domaćinstva koji su oboleli od zarazne bolesti COVID-19.

Dokumentacija će se dostavljati Operativnom timu (kancelarija SUBNOR-a).

Takođe, doneta je naredba štaba da se sa posebnog Covid računa Domu zdravlja uplati 1.000.000,00 RSD u svrhu nabavke lekova građanima slabijeg materijalnog stanja u apotekama Doma zdravlja. Nabavku i distribuciju lekova će vršiti Operativni tim, čiji je koordinatr Albin Škrijelj. Gradonačelnik je kazao da je razlog donešenja ove odluke da se pomogne građanima slabijeg materijalnog stanja koji nisu obuhvaćeni merom pomoći od 10.000, RSD.

Načelniku Gradske uprave izdata je naredba da u što kraćem roku izvrši svaku nabavku za potrebe zdravstvenog sistema Novi Pazara kada Opšta bolnica, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje, kada oni to zatraže.

Gradonačelnik Nihat Biševac kazao je da je Gradski štab za vanredne situacije izdao je naredbu Regionalnim zdrastvenom centru da dostavi Izveštaj o ukupnom broju preminulih od početka epidemije u Opštoj bolnici u Novom Pazara od posledica zarazne bolesti COVID19, odnosno kasnije Regionalnom centru Novi Pazar, sa naznakom koliko je od tog broja iz Sjenice, Tutina i drugih gradova i opština. „Dostavili smo JKP „Čistoća“ da dostavi podatke o broju dženaza i sahrana od početka epidemije, kao i podatke za prošlu godinu, kako bi se uporedili statistički podaci.“, kazao je gradonačelnik.

Nakon sednice, održana je konferencija za novinare na kojoj su na pitanja odgovarali gradonačelnik Nihat Biševac i direktor Doma zdravlja dr Ervin Ćorović.


„Situacija je teška, ali možemo da kažemo da je stanje stabilizovana. Imamo manje obolelih u COVID centru, ali nema mesta opuštanju. Moramo da poštujemo sve mere, kako Rebuličkog štaba, tako i mere Gradskog štaba za vanreden situacije.“

Objašnjavajući rezultate brzog testa, dr Ćorović je kazao da se polovina pozitivnih rezultata brzih serioloških testova iz krvi odnosi na IGM i IGG. „ Otrprilike polovina pozitivnih rezultata se odnosi na IGG što znači da su pacijenti u aktivnoj fazi bolesti, dok IGG znači da su pacijenti došli u susret sa virusom, preležali i stvorili antitela. Svima je određena mera samoizolacije dok se ne dobiju rezultati PCR testa.“, rekao je direkor dr Ćorović.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa preporukama štaba u vezi sa kontaktima na hatarima i tokom predstojećem Bajramu, gradonačelnik je kazao: „Svakako je naša preopruka da se kontakti smanje tokom hatara kao i posete tokom Bajrama zbog situacije koje nas je zadesila.“


Gradonačelnik je najavio formiranje nezavisne komisije.

„Nama je cilj da se istina sazna, i o tome smo govorili na Gradskom štabu. Želimo da sve bude dostupno javnosti. Vi znate da je grad u poslednje dve godine od 145 gradova i opština zauzima drugo mesto po transparentnosti i da mi konstanto težimo tome. Iz tog razloga, želimo da formiramo nezavisnu komisiju koja će se baviti saznavanjem istine o broju umrlih. Pozivamo sve vas i sve zainteresovane da se pridruže. Ova komisija će se sastojati od predstavnika političkih partija, verskih i građanskih organizacija, medija. Mi nemamo šta da krijemo i želimo da se sazna istina. Apelujem na sve vas da zbog istine, formiramo jedno nezavisno telo koje će utvrditi istinu i upoznati javnost sa njom.“, kaza je gradonačelnik Biševac.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO