Šta se dešava nakon podizanja optužnice Belivuku?

BEOGRAD – Podizanje optužnice protiv organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i još 29 pripadnika te grupe zapravo znači da je optužnica predata Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu na razmatranje i donošenje odluke o potvrđivanju.

Tek kada prođe zakonom propisanu proceduru, optužnica stupa na pravnu snagu i sud može da zakaže suđenje, a u izjavi za Tanjug predsednik Udruženja sudija i tužilaca Srbije Nenad Stefanović objašnjava tok ove procedure.

“Sud po prijemu optužnice najpre ispituje da li je ona propisno sastavljena, odnosno da li sadrži sve zakonom propisane elemente. Ova faza se naziva formalnim ispitivanjem optužnice”, rekao je Stefanović.

Ako oceni da nije propisno sastavljena, sud optužnicu vraća tužilaštvu sa nalogom da u roku od tri dana otkloni uočeni nedostatak.

Kada sud ustanovi da je optužnica propisno sastavljena, ona se radi odgovora dostavlja braniocu i okrivljenom sa poukom da imaju pravo da daju odgovor na optužnicu.

Ako se okrivljeni nalazi u pritvoru, kao u ovom slučaju, optužnica mu se dostavlja u roku od 24 časa, a u naročito složenim predmetima u roku od najviše tri dana.

Rok za odgovor na optužnicu je osam dana od dana prijema, ukazao je Stefanović.

Po isteku roka za odgovore, sud u roku od 15 dana pristupa preispitivanju optužnice u sadržinskom smislu, odnosno utvrđuje da li na osnovu svih predloženih dokaza proizlazi opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela.

“Ako tada sud ustanovi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice, naložiće da se istraga dopuni, u kom slucaju je tužilac dužan da u roku od tri dana donese naredbu o dopuni istrage”, ukazao je predsednik UST.

Može se, kako je napomenuo, takođe desiti da sud utvrdi da se u spisima nalaze i neki dokazi pribavljeni mimo zakonske procedure, u kom slučaju te dokaze rešenjem izdvaja iz predmeta.

Ako utvrdi da postoji opravdana sumnja da su optuženi izvršili krivična dela za koja se terete, sud će doneti rešenje o potvrđivanju optužnice i dostaviće ga okrivljenima i njihovim braniocima, koji imaju pravo da ulože žalbu na to rešenje u roku od tri dana od prijema rešenja.

U ovom slučaju o žalbama će biti nadležan da odlučuje Apelacioni sud u Beogradu, koji prvostepeno rešenje može da potvrdi, ali može i da ga ukine i vrati predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Stefanović takođe kaže da u optužnici može biti stavljen predlog da se prema okrivljenom odredi, produži ili ukine pritvor , o kom predlogu sud odlučuje u roku od 48 sati.

U ovom slučaju je stavljen predlog za produženje pritvora Belivuku i ostalima a odluka suda se očekuje u ponedeljak, jer im tada ističe pritvor.

Optužnica protiv Belivuka i ostalih u petak popodne je podneta sudu. U toku naredne sedmice se očekuje odluka suda po pitanju formalne ispravnosti.

indeksonline.rs/Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO