Šta je sve “zaposeo” Zukorlić?

Novi Pazar – Muftija Muamer Zukorlić osim što bespravno gradi zauzeo je i mnoge površine građevinskog zemljišta.Da bi objekat mogao da se legalizuje potreban je dokaz o valsništvu zemljišta. 

banja

Stara Novopazarska Banja sa turskim kupatilom iz 15. veka, vekovima je bila  i kulturno-istorijski spomenik i  turistička atrakcija. Pre tri godine na  ovom zdanju , pod ne baš janim okolnostima srušio se  krov, a nedugo zatim pristalice Muamera  Zukorlića su zauzele objekat, pod izgovorom da će da spreče da on pripadne  privatnim vlasnicima i da ga renoviraju. Međutim radovi stoje, objekat propada.

U Službi za katastar nepokretnosti stoji da je parcela na kojoj se nalazi ova zgrada vodi kao gradsko zemljište. Dakle, zemljište je državno, a zgrada  još nijednim aktom nije data na korišćenje Islamskoj zajednici niti Muameru Zukorliću. Svejedno,  pristup  zgradi je zabranjen i ona stoji kao spomen  nekadašnje istorije i sadašnje  samovolje verskog lidera.

I parcela na kojoj se nalazi davno započeti dečji vrtić u naselju Lug u katastru  se vodi kao gradsko građevinsko zemljište. U  Islamskoj zajednici kojom rukovodi Muamer Zukorlić pronašli su da  je parcela nekada bila  vakuf. To je bilo dovoljno da je smatraju svojom, bez ikakvog pravnog osnova. Parcelu su  osvojili Zukorlićevi ljudi, a nezavršeno obdanište  postalo je mesto okupljanja lokalnih narkomana. Jednostavno prolazak pored zapuštene građevine nije preporučljiv, naročito noću. A u novopazarskim vrtićima  je gužva i veliki broj dece čeka na mesto u obdaništu.

I parcela u Ulici Palih boraca je  gradsko građevinsko zemljište. Navodno je tu započeta gradnja džamije, ali  sadašnji izgled teško da se uklapa u izgled verskog objekta, pa je  minare očigledno služilo kao zaštita od  rušenja bespravne gradnje.

Legalizacija ovih objekata teško da je moguća, jer propisi kažu da  investitor mora da donese dokaz  o vlasništvu zemljišta.

Glavni muftija je takođe zauzeo i 4,5 ari gradskog trga, zagradio i zebru ispred Fakulteta za Islamske studije koja više liči na arenu za borbu gladijatora nego parking za njegove tubo mašine. Pa tako ukoliko želite da se parkirate “momak” iz obezbeđenja vam ga odmah eto za vratom i kaže beži odavde.

Glavni muftija zaposeo je i bolničke livade gde je 2007.godine postavio kamen temeljac na najveću džamiju u Sandžaku za koju je prikupljao sredstva ali na žalost dalje od temeljca se nije stiglo.

Graditelj izgrađuje jedino lokale u koje smešta svoje političke organizacije i restorane njegovih  prijatelja kao i igraonice. Ovih dana se uveliko priprema da “prikuplja novac” za najveću džamiju na pešteri i opet od sandžačkog naroda koji je naseljen u zemljama evrope. Ako je suditi po dosadašnjim projektima “graditelja” kao što su KC Petnjica, KC Srebrenica, Džamija na bolničkim livadama, Gasalhana na groblju gazilar i drugim i ovaj projekat će doživeti istu sudbinu.

Građani se s pravom pitaju ima li kraja  ovakvom ponašanju i je li Muamer Zukorlić jači i od države.

izvor. Rtv. Sandžakahber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO