Šta je Novi Pazar za Evropu, to je Eskišeher za Aziju

Piše Lejla Lipa Gicić
Eskisehir je grad na sjeverozapadu zemlje. Smješten 235 km zapadno od Ankare i 300 km jugoistočno od Istanbula. Površina grada iznosi 14 hiljada km², a prema posljednjim podacima, u njemu živi 860 hiljada stanovnika. Početkom 14. vijeka, ovaj grad je bio treća prijestolnica Osmanskog carstva.

Danas je administrativni centar provincije Eskisehir. U prijevodu s turskog, Eskišehir doslovno znači “Stari grad”. Duh starih vremena prisutan je na svakom koraku. Ovaj grad zovu turska Venecija. Vožnja gondolom po rijeci Porsuk, neodoljivo asocira na vožnju kanalima Venecije.

Nastavak putovanja vodi nas u prekrasnu oazu mira, zelenila i mirisa- Park Sazova. Riječ je o popularnom mjestu za rekreaciju i zabavu, a nalazi se u srcu grada. Prostire se na površini od 400 hiljada m². Tu ćete naći slikoviti ribnjak, čiji su ukras crni labudovi i zlatne ribice. Park je čist, održavan i doslovno uronjen u zelenila drveća, mirisne cvjetove lavande i grmove s originalnim oblicima. Kompleks ima kafić u kojem se možete opustiti nakon šetnje i probati ukusna nacionalna jela ili samo uživati u sladoledu.

U centru parka je dvorac sa spiralnim stubištima, izgrađen u stilu Disneya. Znakovito je da je svaki toranj palače preslika vrha jedne od poznatih turskih atrakcija. Na primjer, ovdje se mogu vidjeti vrhovi kula Maiden i Galata, palača Topkapi i minaret Yali antalya. Unutar dvorca je čarobni- vodeni svijet. Takođe, u Sazovi ćete vidjeti i veliki gusarski brod, japanski vrt, zoološki vrt i muzej minijatura. Oko kompleksa prolazi mala parna lokomotiva, kojom ćete moći panoramsko razgledati park. Ovo je mjesto koje ne smijete zaobići, jer je namjenjen i djeci i odraslima. U magali Odunpazari, smješten je Muzej stakla (Cagdas Cam Sanatlari Muzesi). Otvoren je 2007. godine i posvećen je savremenoj umjetnosti stakla. U galeriji su predstavljeni radovi 58 turskih i 10 inostranih umjetnika.

Ovo nije samo muzej staklenih figura, nego jedinstvena radionica u kojoj se staklo i umjetnost pretvaraju u originalne proizvode. Tu ćete vidjeti nadrealna djela, staklene slike i zamršene instalacije. Muzej će biti zanimljiv i ljubiteljima umjetnosti i ljubiteljima neobičnih ideja.

Nedaleko od muzeja nalazi se mala manufaktura- radionica za izradu predmeta, nakita i ukrasa od stakla. Vode je majka i sin, porijeklom iz Bugarske. Bila je to prilika da se i sami okušamo u izradi nakita. Iako prvi put, ljubazni domaćini pohvališe naše umjeće. Saznali smo da je Eskisehir grad poznat i po staklu i svemu onome što se od sirovog ili industrijskog stakla može napraviti. Eskisehir je i univerzitetski grad. Najmlađi u Aziji, po strukturi stanovništva.

Lejla Lipa Gicić

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO