Srebrenica – Otkrivena nova masovna grobnica

Srebrenica – Na lokalitetu Jasenova, na području opštine Srebrenica, u utorak je pronađena nova masovna grobnica te je već počela ekshumacija žrtava iz proteklog rata.

Do sada su ekshumirani kompletni posmrtni ostaci tri žrtve, potvrdila je za Anadoliju glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Lejla Čengić.

“Za sada možemo reći da je otkrivena masovna grobnica i da su već sada ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve. Riječ je o kompletnim posmrtnim ostacima, a pretpostavlja se da su to žrtve koje su ubijene 1993. godine na ovom području”, pojasnila je Čengić.

Prema njenim riječima, nakon ekshumacije, posmrtni ostaci žrtava bit će prevezeni u Komemorativni centar u Tuzli.

Utvrditi identitet ubijenih

Tamo će biti izvršena sudsko-medicinska i kriminalističko-tehnička obrada i uzeti koštani uzorci kako bi se, na osnovu DNK analize, utvrdio tačan identitet ekshumiranih žrtava.

“Za sada se pretpostavlja da je riječ o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, a ekshumacijom, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, rukovodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Ekshumacija je u toku, a pretraživanje lokaliteta se vrši i mašinski, i ručno”, kazala je Čengić.

Očekuje se da će ekshumacija biti nastavljena i u srijedu.

“Za sada ne možemo tačno reći koliko žrtava ćemo pronaći, a očekujemo najmanje četiri žrtve”, poručila je Čengić.

Izvor: Agencije

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO