Srebrenica/ Duraković: Dodik je neupućen, općine imaju pravo na referendume

Srebrenica – Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković osudio je izjave predsjednika RS Milorada Dodika tokom jučerašnje posjete Srebrenici i njegovo negiranje genocida u tom gradu te navodi da je “negiranje genocida politika SNSD-a”.
Duraković je u izjavi za Fenu, komentirajući Dodikovu iznenadnu posjetu Srebrenici povodom “pripreme za lokalne izbore i promociju kandidata koalicije ‘Zajedno za Srebrenicu'”, izrazio žaljenje što “nema institucionalne saradnje” i što “nije kontaktiran od kabineta predsjednika RS-a”.
-To što je mene spominjao očito govori o njegovoj političkoj nezrelosti i da nema informaciju o projektima koje finansira Vlada Srbije te da su to projekti usvojeni u operativnom planu koji je usvojila Skupština na prijedlog načelnika. I tada je bila prilika da odbornici SNSD-a kažu svoj stav o tim projektima – ističe Duraković.
Dodaje da on ima svoj program rada i da želi nastaviti raditi u interesu svih građana općine Srebrenice.
Komentirajući Dodikovu izjavu da je ideja o referendumu o izdvajanju te općine iz ustavno-pravnog sistema RS neizvodljiva, jer je u suprotnosti s dejtonskim ustavom, Duraković kaže da je predsjednik RS “neupućen”.
-Nije čitao Statut Općine i Zakon o lokalnoj samoupravi gdje općine imaju pravo na referendume za pitanje lokalnih zajednica – ističe Duraković.
I potpredsjednik Skupštine Općine Srebrenica i predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica Hamdija Fejzić najoštrije osuđuje izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika tokom posjete Srebrenici i smatra da je to bila prilika za skupljanje jefitinih političkih poena pred lokalne izbore.  
Fejzić smatra da je došlo vrijeme da se Dodik pomiri s činjenicom da je BiH jedinstvena i cjelovita država, a RS samo jedan od njenih enititeta, te poručuje da SDA nikad neće pristati na nikakav kompromis u vezi sa sudski presuđenim činjenicama o genocidu.
Fejzić je također ponovio da “provokacije vezane za Srebrenicu više nisu dovoljne za mobilisanje glasača, o čemu će se i sam Dodik uvjeriti već 2. oktobra”.
Predsjednica Udruženja “Srebreničke majke” Hatidža Mehmedović smatra da posjeta Dodika Srebrenici nije vrijedna komentara jer “širi mržnju i stavlja sol na ranu onima koji su preživjeli genocid”.
– Bijeli nišani u Potočarima su svjedoci da se u Srebrenici desio genocid. Dodik je jadan i treba da popriča sam sa sobom, jer kako ga nije stid da dođe na mjesto genocida i da poziva ljude na referendum – naglasila je Mehmedović.
Predsjednica Udruženje građana “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić u izjavi za Fenu je kazala da je Dodik posjetio Srebrenicu zbog predstojećih lokalnih izbora i kako bi narušio odnos između Bošnjaka i Srba.
– Dodik je priča za sebe i kupi poene za izbore. Došao je da zavadi narod koji polako pokušava da gradi suživot u gradu gdje je počinjen genocid – poručila je Ćatić.
(Vijesti.ba / FENA)

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO