Naslovna HRONIKA Srbijanska i turska policija privele 125 neregularnih migranata na granici sa Hrvatskom

Srbijanska i turska policija privele 125 neregularnih migranata na granici sa Hrvatskom

srbijanska-i-turska-policija-privele-125-neregularnih-migranata-na-granici-sa-hrvatskom

Turska policija u zajedničkoj graničnoj službi sa srbijanskim vlastima na granici s Hrvatskom uhvatila 125 neregularnih migranata koji su pokušavali ilegalno preći u zemlje Evropske unije (EU).

Kako se navodi u saopštenju ambasade Republike Turske u Beogradu, u proteklih 40 dana privedeno je ukupno 125 migranata koji su ilegalno ušli u turske teretne kamione.

U saopštenju se navodi da su migranti predati srbijanskim pravosudnim institucijama.

Istaknuto je da se kamioni turskih registarskih tablica provjeravaju sa velikom preciznošću, dok je pomoć na granicama u posljednjih 40 dana dobilo više od 5.000 turskih državljana.

Ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoy rekao je za Anadolu Agency da je došlo do porasta broja zadržanih neregularnih migranata zahvaljujući turskoj policiji koja radi na granici Srbije.

“Čestitam našim policajcima koji rade na granici. Projekat se nastavlja sa velikim uspjehom. Vlasti u Srbiji su također veoma zadovoljne ovim projektom”, rekao je Aksoy.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i njegov tadašnji srbijanski kolega Nebojša Stefanović dogovorili su u februaru 2019. godine projekat pod nazivom Put do kuće (Sila Yolu) za raspoređivanje turske policije na granične prelaze u Srbiji koje turski državljani intenzivno koriste.

Od početka projekta, turska policija, u saradnji sa policijom Srbije, interveniše na ilegalnim prelazima neregularnih migranata koji se skrivajju unutar ili ispod kamionskih prikolica.

Anadolu Agency (AA)

Exit mobile version