Srbija za sedam mesta pala na rang listi slobode medija

487

Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja po slobodi medija, koju svake godine pravi međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF). Srbija je u 2016. godini sa 59. pala na 66. mesto, a u regionu je ispred Hrvatska koja je 74. ali je za jedno mesto iza BiH, dok je Slovenija 37.

Srbija je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05.

RSF je u obrazloženju navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

“Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti, kao što su istraživačke mreže BIRN i CINS, dvevni list Danas i nedeljnik Vreme”, navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.

RSF je dodao da su u Srbiji “usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu”.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak, a najslabije smo bili pozicionirani 2010. kada smo bili na 85. mestu.

U zemaljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija koja je na 37. mestu, dok je BiH poboljšala položaj i popela se za tri mesta, pa je sada 65, odnosno jedno mesto ispred Srbije.

Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111.

Albanija je na 76. mestu, slede Grčka na 88. mestu a Bugarska na 109. mestu.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da sloboda medija u svetu “nije nikad bila više ugrožena”.

Ta organizacija pri izradi liste uzima u obzir nekoliko faktora – nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

izvor: N1