Naslovna Featured Istaknuto Srbija: UNHCR zadovoljan obrazovanjem izbeglica

Srbija: UNHCR zadovoljan obrazovanjem izbeglica

srbija:-unhcr-zadovoljan-obrazovanjem-izbeglica

Šefica predstavništva Komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Frančeska Boneli izjavila je danas da je UNHCR veoma zadovoljan tercijarnim obrazovanjem izbeglica u Srbiji. Navela je i da je načinjen značajan pomak time što je četvoro izbeglica, dva mladića iz Avganistana, devojka iz Burundija i mladić iz Libije upisano na fakultete, javlja Anadolu Agency (AA).

Boneli je u pisanom saopštenju navela da od početka 2016. godine deca izbeglice u Srbiji imaju pristup svim nivoima obrazovanja, i da najveći broj dece pohađa osnovnu školu, a manji broj njih srednje obrazovanje.

U saopštenju se navodi da UNHCR poziva međunarodne aktere da ulože napore kako bi srednjoškolsko obrazovanje za decu i omladinu izbeglice bilo garantovano, s obzirom na to da je stopa upisa izbeglica u škole i univerzitete i dalje kritično niska.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je trenutno približno 175 izbeglica uključeno u obrazovni sistem, a UNHCR sa partnerskim organizacijama aktivno prati i podržava obrazovanje nešto više od 20 mladih izbeglica u srednjim školama, 140 u osnovnim školama, četvoro studenata i petoro izbeglica u školama za odrasle.

Ove godine su po prvi put izbeglice koje nisu iz regiona upisale državne fakultete u Srbiji.

 

Izvor i foto: AA

 

Podeli

Exit mobile version