Srbija subvencioniše energetsku efikasnost kroz pomoć građanima

Od ove godine Srbija je počela sistemsko subvencionisanje energetske efikasnosti, i to kroz pilot projekat finansijske pomoći građanima za zamenu zastarele stolarije, izolaciju zgrada, zamenu individualnih ložišta i prelazak na grejanje čistijim energentima, što je u skladu sa novim smernicama u energetskoj politici zemlje. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je da je u pitanju projekat od javnog interesa.

„To je prosto, nacionalni cilj je da se poveća energetska efikasnost, odnosno smanji energetski intenzitet. Srbija je zemlja koja ima neslavnu statistiku kada govorimo o energetskoj efikasnosti. Zaista trošimo 40 odsto više energije nego što to troše naši prijatelju u EU. Nije ni pitanje koliko neko troši oko nas,već da li je to normalno danas i da li smo toliko bogati da možemo da se rasipamo resursima, da toliku energiju i resurse bacimo kroz prozor“.

Projekat podrazumeva subvencije od 50 odsto vrednosti investicije, koju će u jednakom iznosu davati država i lokalne samouprave, dok će ostatak građani sami finansirati. Za učešće se javila polovina lokalnih samouprava, koje su u budžetu već imale novac za ove namene, a sledi i konkurs za izbor firmi koje će obavljati radove, nakon čega će za subvencije konkurisati građani.

„Kroz projekte koje radimo verujem da ćemo uspeti da snizimo potrošnju i toplotne i električne energije, sigurni smo bar za 20-ak procenata u naredne četiti godine. Mi smo već počeli projekat energetske efikasnosti ka stanovništvu“, rekla je Mihajlović.

U Srbiji ima oko tri miliona objekata kojima je potrebna energetska sanacija. Za građane je uglavnom nedostižna i polovina sredstava koju sami treba da ulože u zamenu stolarije ili propisnu izolaciju objekta, zbog čega država pregovara sa bankama oko povoljnih kredita za tu namenu.

„Očekujemo da napravimo dobru saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama. Ne može se platiti sve iz budžeta. Sigurno ćemo imati kreditore sa kojima ćemo raditi, a sledeće godine imati mnogo više novca. Očekujem da 2022. godine na energetsku efikasnost potrošimo minimum 150 miliona vera“, dodala je Mihajlović.

U resornom ministarstvu smatraju da energetska efikasnost zapravo predstavlja novi energetski kapacitet Srbije, jer je ušteda u potrošnji električne i toplotne energije, jednaka izgradnji još jedne elektrane u Srbiji.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO