SRBIJA: Šokantni rezultati testa: Pola vozača drogirano!?

Opasnost u saobraćaju ne predstavljaju samo oni koji imaju alkohol u krvi, već i vozači koji voze pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što ozbiljno može ugroziti druge učesnike u saobraćaju, piše danas beogradska štampa.

Policijska uprava Kruševac rešila je da stane na put takvim vozačima nabavkom novog aparata, koji je znatano olakšao i poboljšao saobraćajnu kontrolu, a prvi rezultati testiranja su više nego šokantni.

Policija u Kruševcu krenula je u testiranja vozača aparatom kojim se, analizom pljuvačke, može utvrditi prisustvo šest psihoaktivnih supstanci – kokaina, heroina, benzodiazepina, kanabisa, metamfetamina i amfetamina.

Da je aparat imao svoju namenu, govore i podaci koje je izneo Novica Cvetković, policijski inspektor Policijske uprave Kruševac.

“Od čedrdesetak kontrola vozača, kod dvadeset i dvoje testiranih utvrđeno je prisustvo neke od psihoaktivnih supstanci u organizmu. Vozači se isključuju iz saobraćaja, određena im je mera zadržavanja do 12 sati u prostorijama policijske uprave, nakon čega sledi plaćanje novčane kazne od 30.000 dinara i oduzimanje vozačke dozvole”, rekao je Cvetković.

List “Alo” piše da aparat koji sadrži računar i malu laboratoriju pomaže da se na vreme otkriju vozači koji predstavljaju opasnost za druge učesnike u saobraćaju.

Da je uticaj tih supstanci jednako kao i alkohol opasan u saobraćaju, ali i po zdravlje, govori podatak da je uračunljivost pod dejstvom narkotika približno ista kao pod dejstvom alkohola – produženo je vreme vozačevog reagovanja, što utiče na to da dođe do saobraćajne nesreće, pošto se produžava zaustavni put vozila.

Inače, testiranja novim aparatom u Kruševcu vrše se i noću i danju, jer se pojedine psihoaktivne supstance dugo zadržavaju u organizmu. Jedno testiranje košta oko 25 evra.

Međutim, vozači neće moći da izbegnu testiranje, jer se odbijanje takođe kažnjava

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO