Naslovna Sandžak Novi Pazar Srbija raspisuje potjernicu za Orićem i Meholjićem

Srbija raspisuje potjernicu za Orićem i Meholjićem

Novi Pazar – Pravosudni organi Srbije raspisuju međunarodnu potjernicu za ratnim komadantom iz Srebrenice Naserom Orićem, Hakijom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka iz Srebrenice koje istražni organi u Beogradu sumnjiče za ratne zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju 1992. godine, saznaje Federalna TV.

 

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je putem Interpolovog međunarodnog kanala za razmjenu informacija zaprimila zahtjev od Interpola Beograd u vezi s provjerom za pet lica iz Bosne i Hercegovine, a radi, kako je navedeno u zahtjevu, raspisivanja međunarodne potjernice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U skladu sa važećim procedurama, zahtjev Interpola Beograd proslijeđen je nadležnoj agenciji za provođenje zakona u BiH na daljnje postupanje, doznaje se od Direkcije.

O ovom zahtjevu Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH će izvijestiti Ministarstvo pravde BiH, koje bi trebalo procijeniti kakve mjere treba preduzeti, s obzirom na to da su zatražene informacije za osobe koje su državljani BiH.

Naser Orić komandovao je snagama Armije BiH na području Srebrenice, dok je Hakija Meholjić u ratnom periodu bio pripadnik policije.

federalna.ba

Exit mobile version