Naslovna Vijesti Srbija planira uvesti vinjete na autocestama

Srbija planira uvesti vinjete na autocestama

Naplatu cestarine u Srbiji za šest do osam mjeseci mogle bi zamijeniti vinjete, a razmatra se mogućnost da, osim na autocestama, važe i na cestama prvog reda, najavila je ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Objasnila je kako još nije donesena konkretna odluka, ali se rade analize, pa bi njihova cijena bila slična onoj u Sloveniji i Mađarskoj.

„Kada odluka bude doneta, pre svega na osnovu ekonomske analize, nama je potrebno još šest meseci da ih uvedemo“, precizirala je Mihajlović.
Srbija od cestarine godišnje uprihoduje 150 milijuna eura, a sa vinjetama bi taj iznos dosegnuo 300 milijuna.

Smanjenje gužvi

„Vinjete bi pre svega služile da se smanje nepodnošljive gužve na naplatnim rampama i da omoguće bolju kontrolu trošenja novca za održavanje puteva. Zato razmatramo da vinjete uvedemo i na puteve prvog reda, a ne samo na autoputeve“, rekla je Mihajlović beogradskim medijima.

Po njenim riječima, uvođenje vinjeta, naljepnica kojima se plaća korištenje cesta, značilo i veća ulaganja u cestovnu infrastrukturu.

Procjenjuje se kako bi cijena godišnje vinjete za automobile u Srbiji iznosila 65 eura, dok bi vozači kamiona plaćali taksu po prijeđenom kilometru, a satelit bi pratio njihovo kretanje.

U ovisnosti od toga idu li na dulji ili kraći put, vozači u europskim zemljama biraju između dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje vinjete koje bi bile u ponudi na benzinskim crpkama i graničnim prijelazima.

 

Exit mobile version