Srbija iznenadila favorite! U prvom kolu pala Litvanija

0977007.73

’Orlovi’ su vodili od početka do kraja meča, kontrolisali su igru, odigrali srcem, ali i racionalno i smireno kada je to situacija zahtevala.

Naše je predvodio Nenad Krstić sa 20 poena (9-18 iz igre) i 9 skokova, a kapiten je u svim kriznim momentima uspešno preuzimao odgovornost.

Nemanja Nedović imao je 14 poena (5-8 iz igre), 5 skokova i 3 asistencije, a Nemanja Bjelica upisao je 13 poena (2-6 iz igre, 7-10 penali) i 8 skokova.

Najbolji kod Litvanije bio je Mantas Kalnietis sa 17 poena (8-11 iz igre, 4sk. i 3ast), Darjuš Lavrinovič zabeležio je 12 poena i 6 skokova, a Kleiza i Sejbutis dali su po 8 poena (obojica su šutirali 3-11 iz igre).

Naredni protivnik Srbije je reprezentacija Bosne i Hercegovine, u četvrtak od 17.45h.

Srbija je odlično počela meč – Bogdanović je pogodio trojku iz velike udaljenosti, Krstić je dva puta lako rešio situaciju ’jedan na jedan’ sa Javtokasom, pa su naši vodili 7:3.

Krstić je nastavio sa sjajnom igrom, dao je još četiri poena, a posle kontre i polaganja Nedovića Srbija je povela 13:5, pa je trener Kazlauskas zatražio tajm aut.

Naši su igrali borbeno i čvrsto u odbrani, sa mnogo preuzimanja, a Krstića je posle izvrsnog početka zamenio Katić. Bjelica je pogodio trojku, Mačijulis je vratio, a posle bacanja Bjelica naši su na prvi dvominutni odmor otišli sa vođstvom 20:10.

Katić je ’povukao’ na početku druge deonice sa četiri poena, od toga koš posle izvrsne asistencije Bjelice u kontri.

Naši su propustili šansu da dodatno uvećaju prednost promašivši nekoliko zicera, ali su dobrom odbranom uspevali da drže Litvance na bezbednom odstojanju od desetak poena.

Srbija je povremeno bila smušena u napadu, ali je to nadoknađivala skokom i požrtvovanošću. Posle lepog naskoka i pogotka Bogdanovića naši su poveli 29:18, pogodio je i Krstić, ali su Litvanci preko Kalnietisa smanjili na -8 (31:23), pa je selektor Ivković zatražio tajm aut.

Kalnietis se razigrao, naši više nisu pronalazili toliko dobra rešenja u napadu, pa je Litvanija do poluvremena smanjila na šest poena razlika – 33:27.

Treća deonica počela je na najgori mogući način po našu reprezentaciju – posle izvanredne odbrane Sejbutis je sa deset metara pogodio trojku, a posle promašaja Bogdanovića u polukontri je precizan bio i Kalnietis (33:33).

Krstić je mini krizu Srbije prekinuo efektnom igrom leđima, a posle stabilnije igre u odbrani Marković je bacio fantastičnu kontru za Nedovića, koji je poentirao za 37:33.

Naši su bili briljantni u defanzivi, a na drugoj strani terena razigrao se Nedović – prodor posle munjevite promene pravca, zatim trojka, a onda su Bjelica i on vezali po dva penala za +10 (46:36).

Usledila je velika greška sudija kada je Bjelici za čistu rampu odsviran faul, ali on se ’osvetio’ sudiji tako što je pogodio trojku sa velike udaljenosti sa 49:37. Na kraju trećeg perioda Srbija je imala deset poena viška – 51:41.

Naši su nastavili sa agresivnom igrom u odbrani i sa mnogo skupljanja – Nedović je imao još jedan spektakularan prodor, a prethodno su Bjelica i Krstić odigrali idealan pik-en-rol (55:41).

Srbija je imala 15 poena viška, ali nekoliko ishitrenih rešenja u napadu, uz nesnalaženja na zonu rivala, vratilo je Litvaniju u igru – trojke Mačijulisa i Kleize, razigrao se i Kalnietis, pa je na četiri minuta do kraja bilo 56:51 za ’orlove’.

Ekipa Dude Ivkovića u tim trenucima nije imala pravo rešenje u napadu, ali onda je Anđušić razbio tu odbranu trojkom za 59:51. Imali su Litvanci šansu za priključak, nisu je iskoristili, a posle izvanredne igre dva na dva Nedovića i Krstića, kapiten Srbije je dao ’dva plus jedan’ za 63:53.

To je bilo presudno i naš tim je do kraja priveo meč kraju – 63:56.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO