Naslovna Vijesti Srbija izašla iz recesije

Srbija izašla iz recesije

fiat-kragujevac-epa

BDP porastao za 1,9 posto, a autoindustrija je najbrže rastuća industrijska grana, s učešćem u izvozu od 20 posto.

Ekonomija Srbije i službeno je izašla iz recesije, u kojoj je bila cijele prošle godine, saopćila je Vlada Srbije.

“Prema podacima Republičkog Zavoda za statistiku, u prvom tromesečju ove godine industrijska proizvodnja je počela da se oporavlja, zabeleživši rast od 5,2 odsto. To je doprinelo i umerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 odsto”, navodi se u saopćenju Ministarstva finansija i privrede.
Izvoz je ostvario rast od 22 posto posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz praktično stagnirao, što je dovelo do pada vanjskotrgovinskog deficita za četvrtinu.

“Izvoz je u martu dostigao istorijski rekordnu vrednost od 857 miliona evra na mesečnom nivou. Posebno raduje činjenica da je od ove godine Srbija konačno počela da bazira svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stepena dodate vrednosti, umesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stepena profitabilnosti”, navode u Ministarstvu.

Rast autoindustrije

Automobilska industrija postala je najbrže rastuća industrijska grana, sa učešćem od čak 20 posto u ukupnom izvozu.

Rastu izvoza doprinio je i izvoz autodijelova, električnih mašina i aparata, tekstilnih proizvoda, obojenih metala i metalnih proizvoda.

Proizvodnja je u prvom kvartalu skoro utrostručena u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, hemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duhanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji nameštaja.

“Vlada Republike Srbije je svesna da ohrabrujući znaci iz prvog tromesečja ove godine predstavljaju tek početak oporavka industrijske proizvodnje i da je u mnogim privrednim granama stanje i dalje veoma teško. Zato će biti pojačani napori i donete nove mere ekonomske politike, s ciljem da se rast izvoza učvrsti i dodatno osnaži, ali i da bi se pokrenule one grane koje su i dalje u veoma lošoj situaciji”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će do kraja maja, nakon konsultacija sa privrednicima i vodećim ekonomskim stručnjacima, biti donesen i Akcioni plan reindustrijalizacije Srbije kako bi se podstakla privreda, izvoz i zapošljavanje.

Izvor: Al Jazeera

Exit mobile version