Srbija duguje BIH 70miliona dolara za oružije

Novi Pazar – Sarajevo – Ustavni sud Srbije odbio je nedavno i petu od ukupno šest žalbi koje je Federacija BiH podnijela na presude o nepriznavanju prijeratnih potraživanja kompanija iz BiH za izvoz naoružanja i vojne opreme, potvrđeno je za “Avaz” u Agenciji za privatizaciju FBiH (APF).

tenk m48

Težina tužbi

Jednu žalbu odbio je i Ustavni sud Crne Gore, a zanimljivo je da samo Srbija duguje bh. kompanijama skoro 70 miliona dolara.

Prema podacima Agencije za privatizaciju FBiH, u Srbiji je podnesena 21 tužba ukupne vrijednosti sporova od 60.506.443 dolara, 3.053.005 funti te 278.353 eura, dok su u Crnoj Gori podnesene tri tužbe u vrijednosti od 68.733 eura. Senad Rahimić, pomoćnik direktora APF-a, rekao je za “Avaz” da je, nakon sve učestalijih odbijenica iz ovih zemalja, Agencija za privatizaciju FBiH sve navedene predmete već poslala Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

– Već smo Sudu u Strazburu podnijeli aplikaciju protiv Srbije zbog povrede prava na pravično suđenje i na imovinu – rekao nam je Rahimić.

No, osim Srbije i Crne Gore, Federacija BiH je protiv Hrvatske podnijela tri tužbe ukupne vrijednosti od 12.976.508 dolara, a protiv Makedonije jednu tužbu tešku 25.000 eura.

Četiri države

No, ukupna vrijednost prijeratnih potraživanja koju su iskazale bh. kompanije na dan 31. decembra 2011. godine po osnovu izvoza naoružanja i vojne opreme u ove četiri države, iznosila je 118,9 miliona dolara.

Najviše potraživanja u Srbiji, ukupno osam, ima sarajevska firma “Unix-Promex”, koja se bavi proizvodnjom oružja.

Ko je sve tužio

Tužbe su podnijele i firme “Zrak” Sarajevo, “Unix-Ginex” Goražde, “BNT Holding” Novi Travnik, “Famos Holding” Sarajevo, RMU Breza te “Bosnalijek” Sarajevo, čija potraživanja, također, iznose desetine miliona dolara.

70 miliona dolara duguje Srbija

12,9 miliona dolara duguje Hrvatska

68.000 eura duguje Crna Gora

25.000 eura duguje Makedonija

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO