Naslovna Sport Fudbal Srbija dobija nacionalni stadion, ne zna se koliko košta

Srbija dobija nacionalni stadion, ne zna se koliko košta

Višegodišnji plan da se podigne nacionalni stadion uskoro bi trebalo da postane stvarnost. I dok se najviše govori o tome koliko je jedna takva građevina bitna za reputaciju države, preciznih podataka o njenoj ceni nema.

Nakon osvajanja srebra i titule vicešampiona na Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Hrvatskoj je pokrenuta debata o nacionalnom stadionu. U Srbiji pak, dom nacionalnog tima nema veze sa uspesima reprezentacije – priča o njegovom podizanju započeta je još 2013. godine, dok se realizacija očekuje za godinu dana.

“Siniša, nacionalni stadion, ako bude sve u redu. Evo vam još jedna vest, ako bude sve u redu, a ti me ispravi ako grešim, trebalo bi, ako sve završimo kako treba i sa UEFA i sa svima, trebalo bi da već u septembru sledeće godine krenemo da gradimo. I onda ćemo, kada krenemo to da gradimo, brzo da ga uradimmo, da završavamo. Biće lepotica”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

A koliko će fudbalska lepotica da košta, do danas nije poznato, jer zvaničnici pred javnost izlaze sa različitim cenama, koje variraju i po 100 miliona evra. To je znak da nisu urađene profesionalne kalkulacije, s obzirom na to da više nemamo kompetentne ljude za takve poslove, smatraju ekonomisti.

“Ako sad neko misli da je 250 miliona taj objekat, on će izaći na 400 miliona.To su neke cifre koje su prosto nezamislive. Nisam siguran da je neko pravio bilo kakvu kost benefit analizu, jer vi ne možete da pravite neke objekte koji ne mogu sami sebe da isplate”, smatra ekonomista Mahmud Bušatlija.

Novinar Slobodan Georgiev kaže da je gradnja nacionalnog stadiona potpuna besmislica i da nije vredna komentara. Kako ocenjuje, ne postoji ekonomska opravdanost za takav projekat, s obzirom na to da Srbija ima milion drugih problema i da je među najsiromašnijim evropskim zemljama.

“Dakle, ovde nema potencijala da taj stadion bude napunjen svake nedelje, da bismo imali neku korist. A sad da napravimo neki objekat, za koji prvo nemamo novca, drugo nemamo novca da ga održavamo, nemamo uslove da ga punimo svake nedelje i da od prodaje karata zarađujemo, dakle, to je jedna spin off priča, letnja razonoda, bez mnogo realnog utemeljenja”, rekao je novinar BIRN-a Slobodan Georgiev.

Kao lokacija na kojoj će se stadion graditi do sada su se najviše spominjali Novi Beograd i naselje Makiš. Međutim, prema svim izgledima, gradilište će nići u Surčinu, a projekat će najverovatnije realizovati španska kuća “Fenvik Ibiraren arhitekts”, sa kojom su razgovori započeti još dok je gradonačelnik Beograda bio Siniša Mali.

Na jednoj od poljana pored surčinske petlje, Srbija bi mogla u budućnosti da ugosti finale Lige šampiona. Pripremni radovi za izgradnju nacionalnog stadiona trebalo bi da počnu već naredne godine, a osim zabave za navijače, projekat bi trebalo da unapredi srpski fudbal, smatraju zvaničnici.

Međutim, prema mišljenju stručnjaka, rekonstrukcija Marakane mogla bi da ima slične rezultate, za mnogo manje novca. Na pitanja koliko tačno sredstava će biti izdvojeno za izgradnju nacionalnog stadiona i da li će sav trošak pasti isključivo na leđa poreskih obveznika, iz Ministarstva finansija nismo dobili odgovor.

Exit mobile version