SRBIJA DOBIJA MIG AVIONE! Vučić se slikao kod jednog

Prema fotografijama objavljenim u domaćoj štampi, Srbija će od Rusije dobiti šest aviona Mig-29 u tri varijante a polovina od tih aviona moderniji su od onih koji su do sada upotrebljavani u Vojsci Srbije (VS).
Dnevni list Informer objavio je danas fotografije ruskih aviona koji su određeni za transport u Srbiju u štampanom izdanju i na internet sajtu, na osnovu kojih se može zaključiti da će VS dobiti dva dvoseda za obuku i četiri borbena jednoseda u dva podvarijante.
Prema saznanjima agencije Beta, avioni su do nedavno leteli u 31. Gardijskom lovačkom puku iz baze Milerovo, u Rostovskoj oblasti, u jedinici koja je nedavno preoružana modernijim avionima Suhoj 30.
Na slikama se vide dva dvoseda za obuku Mig-29, podvarijante 9-51, kakve Srbija aktivno koristi u svojoj avijaciji.
Nekadašnja Jugoslavija je 1987. godine za svoju avijaciju kupila 16 Migova 29, od kojih su dva bili dvosedi za obuku. Jedan od ta dva aviona, evidencijskog broja 18301, preživeo je NATO bombardovanje i danas leti u 101. lovačkoj avijacijskoj eskadrili.
Srbija će od Rusije dobiti i jedan jednosed obrasca 9-12, kakvi se i danas koriste u Vojsci Srbije. Srpsko ratno vazduhoplovstvo u naoruzanju trenutno ima tri takva aviona, od kojih su dva u aktivnoj upotrebi a jedan očekuje remont.
Preostala tri jednoseda koji bi trebalo da stignu u Srbiju su avioni obrasca 9-13, koji nikada nisu leteli u Ratnom vazduhoplovstvu Srbije i, generalno, gotovo da do raspada Sovjetskog saveza, avioni tog tipa nisu izvoženi.
Reč o avionima nešto boljih performansi od Migova 29 koji služe u VS i koji se i vizuelno neznatno razlikuju od njih.
Avion podvarijante 9-13 ima u odnosu na Mig-29 obrasca 9-12 mogućnost da nosi veću količinu goriva u unutrašnjim i spoljnim rezervoarima, samim tim ima i veći dolet, nosivost i borbeni radijus.
Osim toga, avion 9-13 ima u takozvanoj leđnoj grbi aktivni radarski ometač “Gardenija”, koji služi za elektronsku zaštitu aviona, dok su radar i paleta naoružanja isti kao na modelu 9-12.
Pre raspada SSSR, avioni 9-13 izvezeni su u nekoliko komada samo u Severnu Koreju, ali su kasnije, iz država nastalih raspadom Sovjetskog saveza neki prodati Peruu, Alžiru, Azerbejdžanu, Jemenu, Mjanmaru i Sudanu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO