Naslovna Zabava Lifestyle Srbija dnevno popusi 5,5 miliona evra cigareta

Srbija dnevno popusi 5,5 miliona evra cigareta

U Srbiji se dnevno popuši oko 68 miliona cigareta iza kojih ostane oko šest tona opušaka, dok oko 90 odsto preminulih od raka pluća i 25 odsto od srčanih bolesti čine pušači.

Istraživanja kažu da pušač koji prekine u 30-im godinama, skoro 100 odsto smanjuje rizik od oboljenja koje izaziva pušenje, a oni koji prekinu u 50-im  za 50 odsto. Tri faktora oštećenja organizma pušača čine: godine kada je počeo, pušači staž i dnevna količina cigareta.

Ika Pešić, šefica Kabineta za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za pulmologiju KCS kaže da novi podaci Svetske fondacije za zdravlje pluća građane Srbije stavljaju na prvo mesto sa 2.861 popušenom cigaretom po glavi stanovnika:

– Raduje to što se za godinu dana udvostručio broj pacijenata koji su potražili pomoć u savetovalištu za lečenje od zavisnosti duvana. Treba imati na umu i da lečenje jedne osobe obolele od karcinoma košta više od 25.000 evra.

Pretvoreno u novcu 68 miliona cigareta dnevno puta prosek od 200 dinara to je oko 680,000,000 dinara dnevno. Godina ima 365 dana… 

Exit mobile version