Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Taj dan se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom dodeljuje odlikovanja za 100 zaslužnih pojedinaca i institucija koji su se istakli u borbi protiv kovid 19.

U okviru centralne državne ceremonije obeležavanja, Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, u ime Vlade Srbije položiće danas venac na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu, kao i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i predstavnici diplomatskog kora.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje i okončan Prvi svetski rat. Primirje je potpisano u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša.

Ministar Stefanović položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali

Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Stefanović je venac položio, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića i načelnika Kabineta ministra odbrane brigadnog generala Siniše Kresovića, uz najviše vojne počasti, himnu Republike Srbije i svečani stroj Garde.

Nakon polaganja venca, u spomen-knjigu ministar Stefanović je napisao: “Stojeći pred kriptom junaka istorije još jednom potvrđujemo da sećanje na njihovu hrabrost i žrtvu u Prvom svetskom ratu prevazilazi prostor i vreme”.

“Odajemo počast, kako našim precima, tako i svim žrtvama ovog istorijskog događaja i sa ponosom pamtimo pobedu Srbije i njenog naroda u oslobodilačkim ratu. Odazvali ste se pozivu za odbranu, branili i odbranili čast i slobodu srpskog naroda i države. Počivajte u miru, uvereni da ćete zauvek biti primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini, uzdignuti na pijedestal onih koji se pamte. Neka vam je večna slava i hvala!”, napisao je Stefanović, a prenelo Ministarstvo odbrane.

Izvor: b92/ Tanjug

Foto: Ministarstvo odbrane