Naslovna Vijesti Srbija 1. septembra postaje pridružena zemlja EU

Srbija 1. septembra postaje pridružena zemlja EU

0

Srbija će od 1. septembra dobiti status pridružene zemlje EU, kada će na snagu stupiti SSP, na osnovu najnovije odluke Saveta ministara EU, pišu “Novosti”.

“Procedura je ovim definitivno završena, jer S SP automatski stupa na snagu pošto ga ratifikuju sve članice, zainteresovana zemlja, Evropski parlament i sve to potvrdi Savet ministara EU, prvog dana drugog meseca posle overe, što u ovom slučaju znači 1. septembra. Time se direktno stiče i status države pridružene Evropskoj uniji”, navele su “Novosti”.

“Posle političkih razmirica na bilateralnom planu s Litvanijom, zelenog svetla koje je u junu dao parlament ove zemlje i potpisa predsednice Dalije Gribauskaite, Litvanija je, kao trenutni predsedavajući EU, poslala i notu, odnosno ratifikacioni instrument Savetu ministara EU, što je bio poslednji u nizu poteza po evropskim prestonicama, posle čega je na julskom zasedanju Savet ministara, po unutrašnjoj proceduri odobravanja, bez glasanja, u ime EU potvrdio zaključenje SSP”, naveo je list.

SSP je međunarodni ugovor kojim se uspostavlja zona slobodne trgovine i usklađuje zakonodavstvo s tekovinama EU. To je prvi ugovorni odnos između zemlje kandidata i EU i njime se ulazi u prelazni period do punopravnog članstva.

Ovim dokumentom prelazi se na nove etape, koje nije sadržao Prelazni trgovinski sporazum, kao što su fazna liberalizacija javnih nabavki, pristup tržištu nekretnina, zaštita zaposlenih građana Srbije na teritoriji EU ili zaštita od diskriminacije u poslovanju preduzeća.

Exit mobile version