Naslovna Sandžak Novi Pazar Sramota! Prokišnjava krov na Arap Džamiji, Zukorlić skupio 100.000€ pre dve godine...

Sramota! Prokišnjava krov na Arap Džamiji, Zukorlić skupio 100.000€ pre dve godine u dijaspori za renoviranje! VIDEO

Novi Pazar – Vjernici koji namaz obavljaju u Arap džamiji žale se na krov koji je u lošem stanju, koji prokišnjava, ali su zabrinuti i za kompletnu oronulost ovog važnog vjerskog i kulturno-istorijskog objekta. Iako je Bošnjačka nacionalna fondacija i Islamska zajenica predvođena muftijom Zukolićem još 2013. u Frankfurtu, prikupila velika novčana sredstva za obnovu Arap-džamije do sada se nije uradilo ništa na rekonstrkciji ovog vjerskog objekta.

 

Mesut Ćorović, jedan je do redovnih džematlija u novopazarskoj Arap džamiji i za nju je posebno vezan.

  
On i njegova porodica o unutrašnjosti džamije dobrovoljno brinu još od 1941. godine, ali su sada posebno zabrinuti jer, kako kaže Ćorović, ne pamti kada je ovaj objekat bio u gorem stanju. Krov prokišnjava, patos na spratu je utonuo, mnoga mjesta su označačena kao opasna.
Džematlija Ćorović je nerijetko i sam bio angažovan na sitnim popravkama, postavljanju tepiha, ugradnji lamperije i slično i kaže da su za novija oštećenja potrebni ozbiljniji građevinski radovi. To smatra i historičar, Esad Rahić, koji kaže da svakom turisti prvo pada u oko baš ova džamija, i da je sa kulturno-historijskog aspekta ona posebna.
Javnost u Novom Pazaru i vjernici su se nadali da će džamija biti restaurirana mnogo ranije s obzirom su u okviru manifestcije “Kapija Pešteri”, prikupljena velika novčana sredstva za njenu obnovu. Krajem novembra 2013. na donatorskoj večeri, u Frankfurtu, koju je predvodio muftija, Muamer Zukorlić, prikupljen je novac velikg broja vakifa u iznosu od 633.000 evra za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Dugoj Poljani i 100.000 evra za obnovu Arap-džamije, ali je tom prilikom bilo naglašeno da prikupljena cifra nije konačna, jer se mnogi donatori javljaju i naknadno.Međutim, od dana prikupljanja do danas nije ništa urađeno na planu obnove Arap džamije.
Džematlija Mesut Ćorović jedan je od klanjača koji je zabrinut za sudbinu ovog objekta, jer je kako kaže, ćiramida na krovu potpuno izlomljena. Sličan stav izrazile i ostale džematlije, a koje nisu htjele da goveore ispred kamera. Ekipe RTV Novi Pazar su u više navrata, bezuspješno pokušavale da stupe u kontakt sa glavnim muftijom, Mevludom ef. Dudićem. Tako da smo ostali uskraćeni za infomaciju kada će prikupljen novac biti uložen u ono za šta je namijenjen.
 

Exit mobile version