SRAM VAS BILO! Mešihat IZUS nije ni zahtevao vakcine u Pazaru // VIDEO

Novi Pazar – Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru od Mešihata Islamske zajednice u Srbiji nije dobio nikakav zahtev, niti spisak hadžija za vakcinaciju tokom prošle godine – rekao je direktor ove zdravstvene ustanove dr Šefadil Spahić. On tvrdi da je to jedini razlog zbog kog hadžije nisu vakcinisane, te podseća da je obaveza organizatora bila da obezbede adekvatene vakcine.

Direktor Zavoda za javno zdravlje je podsetio da Zakon o zaštiti stanovništva i zaraznih bolesti i Pravilnik o imunizaciji putnika u međunarodnom saobraćaju regulišu da se određene vakcine, među kojima i kvadrivalentna vakcina protiv meningita za hadžije, mogu primiti isključivo u Institutu za javno zdravlje Batut.

”Dopisima Ministarstvu zdravlja i na zvaničnim stranicama trudio sam se da da se omogući da hadžije, kao i do sada, primaju vakcine u Novom Pazaru”, kaže doktor Spahić. Ističe da je na taj način Zavod za javno zdravlje izašao u susret hadžijama da ne gube vreme na putovanja i dodatne troškove.

”Obaveza organizatora je bila da obezbede adekvatne vakcine, što se može videti iz dopisa islamskih zajednica, a da Zavod obezbedi stručnu ekipu, kao i neophodnu opremu i materijal za davanje”, navodi Spahić.

On podseća da je tokom 2017.godine procedura bila ispoštovana, počev od zahteva od strane organizatora obe islamske zajednice, preko dopisa Zavoda relevantnim institucijama, do davanja. Međutim, tokom 2018.godine, od Mešihata IZ u Srbiji Zavodu za javno zdravlje nije stigao ni zahtev niti spisak hadžija za vakcinaciju.

”Zašto Mešihat nije dostavio zahtev i spisak hadžija, nije nam poznato. Celokupnu dokumentaciju dajem na uvid javnosti, a kao ovlašćeno lice dostaviću je tokom ove sedmice i Mešihatu IZ u Srbiji. Kao čovek vernik zakleo sam se Bogu, a kao lekar Hipokratu da govorim istinu zasnovanu na činjenicama”, zaključio je direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru, dr Šefadil Spahić.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO