SPP kritikovao izbor sudija: Diskriminacija u pravosudnom sistemu?

Na nedavnom konkursu za izbor sudija Prekršajnog suda u Novom Pazaru, među prijavljenim kandidatima našli su se i Jasmina Elesković, Dejan Živković, Fatmir Zećović, Mirza Kalić, Dragoljub Lilić, Vesna Nikolić, Elvedina Sadović, Filip Filipović, Amela Dupljak, Emir Zumberović, Ensar Korać i Aladin Madžović. Uprkos ovako širokoj listi kandidata, odluka Visokog savjeta sudstva da izabere sudije bez ijednog predstavnika bošnjačke zajednice izazvala je buru reakcija u javnosti, posebno u Sandžaku.

Stranka pravde i pomirenja (SPP) odmah je reagovala, ističući zabrinutost zbog, kako kažu, očigledne diskriminacije koja ugrožava ravnopravnost nacionalnih manjina u pravosudnim institucijama. Stranka smatra da su ovakve odluke korak unazad u procesu izgradnje društva u kojem bi svi građani, bez obzira na nacionalnu pripadnost, imali jednaka prava i prilike.

“Ovo je jasan primjer diskriminacije koji narušava ustavne principe ravnopravnosti i zastupljenosti nacionalnih manjina,” navodi se u saopštenju SPP-a.

Stranka posebno ukazuje na potrebu da Bošnjaci budu adekvatno predstavljeni u pravosudnim institucijama, naglašavajući da se time osigurava jednakost, pravičnost i društvena stabilnost.

Pozvali su nadležne institucije i Visoki savjet sudstva da preispitaju ovu odluku, kako bi se spriječila dalja marginalizacija Bošnjaka u ključnim državnim organima.

“Samo putem pravednog predstavljanja svih građana možemo izgraditi istinski stabilno i harmonično društvo,” poručuju iz stranke, ističući svoju odlučnost u borbi za prava bošnjačke zajednice.

Na konkursu Visokog savjeta sudstva, raspisanom u decembru prošle godine, za sudije Prekršajnog suda u Novom Pazaru izabrani su Stefan Pavlović, polaznik Pravosudne akademije, i Boško Dobrić, tužilački pomoćnik iz Višeg javnog tužilaštva. Među ostalim kandidatima, koji su dobili visoke ocjene, bili su i Jasmina Elesković, Dejan Živković, Fatmir Zećović i Mirza Kalić.

Odluka je izazvala nezadovoljstvo ne samo zbog nacionalne strukture izabranih sudija, već i zbog širih pitanja koja se odnose na ravnopravnost Bošnjaka u državnim institucijama, posebno u pravosuđu.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO