SPORTSKA KOLUMNA: FUDBALSKO SLEPILO

F.K Novi Pazar uputio je proglas svojim navijačima sa ciljem da se spreče nove kazne prema klubu,u kojima se pozivaju da navijaju fer i sportski i da politiku i nacionalizam “ne unose na stadion”. Usledile su salve negativnih komentara na nešto, zasta u sadržinskom smislu, niko normalan ne bi imao sta prigovoriti. 

Medjutim,mnogi su se našli prozvanim, koji očito ne shvataju ni gde žive, ni sa kime žive, niti razmišljaju na koji naćin se treba boriti i protiv očiglednih nepravdi, kakva je vidjena na Gradskom stadionu. U životu, politici, sportu ili društvu uopšte nije dovoljno biti u pravu. Ni kada je istina na vašoj strani nije garancija da će je drugi prihvatiti. 

Najbolji primer su upravo dešavanja na utakmici sa Partizanom. Svako sa gram mozga i isto toliko poštenja mogao se uveriti da su navijači Partizana došli da provociraju a ne navijaju za svoj klub, da su došli da primovišu ratne zločince, a ne svoje igrače, da su došli da udare na dostojanstvo domaće publike i da im to bude ratni plen, a ne osvojeni bodovi. Sve ostalo su zlonamerne i pokvarene interpretacije ovog dogadjaja. 

Jedina ispravna odluka je bila da se prekine utakmica i da fudbaleri Novog Pazara ne izlaze na teren dok se Grobari ne udalje sa stadiona. Šta za to vreme rade grupice navijača Novog Pazara koje su smeštene za zapadnoj tribini? Rade sve suprotno od onoga što bi trebalo. Prihvataju igru koja im je nametnuta, sporadično izgovaraju političke i nacionalističke parole, računajući da ih ima više i da ce u tom “meču” pobediti. A zaboravljaju da primitivce ne možeš pobediti u primitivizmu, huligane u huliganizmu, niti šoviniste u šovinizmu. Da stvar bude gora,ti “pazarski mangupi” počinju da lome stolice, gadjaju igrace po terenu, pri tome, teško povredivši dva domaća fudbalera.

 

Ko će imati štetu od ovih dešavanja? Samo Novi Pazar. Materijalna šteta se tek procenjuje. Klub će verovatno biti kažnjen i novčano i igranjem bez publike nekoliko mečeva na domaćem terenu. Opet i finansijska šteta i ogroman hendikep zbog igranja pred praznim tribinama. 

Umesto da publika bude stvarno dvanaesti igrač Plavima, gosti će igrati kao da su kod kuće ili na neutralnom terenu. Državni organi će demonstrirati silu samo prema domaćim navijačima, jer su tobože, samo oni bili nasilni, pa će krenuti i sa hapšenjima i privodjenjima izgrednika, dok će navijaci Partizana biti potpuno poštedjeni i amnestirani. Ko će se secati i ko će uopste spominjati ko je prvi počeo? 

Račun ce se fakturisati samo Pazaru i njegovim navijačima. Sve će se samo slomiti na onima koji su zapravo slabija strana. Kao i uvek u životu. A ti koji sada ridaju vatru po društvenim mrežama, moći ce samo kao Kalimero da konstatuju: to je NEPRAVDA. Naravno da je nepravda, ali koga to više zanima, kada nemate ni moć, ni novac, ni medije, da nekog uverite da ste u pravu. 

Čitava medijska i politicka artiljerija u Srbiji je bila upregnuta da prikaže kako su obe strane pogrešile, ali su Nivopazarci mnogo krivlji i odgovorniji. Jesu ovi skandirali Ratku Mladiću, ali je to ništa, za beogradske medije, šta su sve navodno izgovarali domaći navijači. Čak je i predsednik Vucic rekao da je u tome bilo elemenata “ugrožavanja Ustavnog poretka”. 

Priča se tako potpuno okrenula, a medijska mašinerija je danonoćno radila da od dželata napravi zrtvu i obrnuto. Za to vreme,svi u Pazaru su u mišijim rupama, klub je ostavljen sam da se brani. Na jedno saopštenje Uprave, usledi na desetine reakcija javnih delatnika iz Beograda, bilo iz sveta sporta, bilo iz politike, svi udaraju u isti džak. Sa ciljem da od laći naprave istinu.

Svi ti grlati navijači mudro ćute i čekaju da oluja prodje i da ponovo dodju na stadion. I urade sve što protivnici Pazara žele. Kada ih Uprava zamoli da to više ne rade, onda se obruše i pucaju iz svih mogucih praćki. Na svoje naravno. Takvi navijaci Pazaru nisu potrebni, jer je zbog takvih Klub više puta ispaštao. Kao sto će i sada ispaštati. Jer će sada svi biti protiv Plavih. I Savez,i sudije,i javnost,i klubovi. Svi će želeti da Pazar posalju u niži rang i tako reše sve probleme. To svi vide osim onih koji navodno vole fudbal,ali nisu nikad prešli dalje od Raske i koji nikad nece shvatiti da je “borba šutog sa rogatim” osudjena na neuspeh.

E. Mavric

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO