SPORTSKA KOLUMNA: Batak-za mozak pravi atak

Fudbaleri Novog Pazara izgubili su na prolećnom prvenstvenom debiju od Crvene Zvezde sa 1:3 i to nije nikakva vest,a još manje iznenadjenje. Razlika u kvalitetu je još i veća od ova dva gola prednosti za Zvezdu,tako da bi bilo suvišno analizirati razloge ovog poraza.

Za Novi Pazar ovaj meč pokazao je i dobre i loše strane. Svakako,Plavi su puno jači,po igračkom kvalitetu nego sto su bili u prvom delu sezone. To se pre svega odnosi na novajlije Mijića i Islamovića,delimično i na Stoiljkovića. I ovde bi se mogla,nažalost,staviti tačka. Iako meč sa sampionom ne može biti reper za ocenjivanje,ovaj meč pokazao je sve slabosti Novopazaraca koje su ispoljene i tokom jesenjeg dela prvenstva.

Plavi su pojačani sa čak devet kvalitetnih fudbalera,ali se po modelu igre,formaciji na terenu i nadasve učinku,to se na terenu nije videlo. Bez obzira sto će mnogi reci da se Pazar nije obrukao u duelu sa Zvezdom,čak i površna analiza će pokazati da je razloga za brigu zaista previše.

Kada primite gol u drugom minutu,iz prekida,gde protivnički igrač neometan iz peterca šalje loptu u mrežu,onda to govori više od bilo čega drugog,a najviše o katasrofalnoj odbrani Novog Pazara. I to će videti i svaki fudbalski posmatrač osim onog ko treba prvi da vidi,a to je trener Batak. Pazarski stoperskoj tandem je možda i najlošiji u ligi,sto je i ova utakmica potvrdila. Trgovac se borio,ali je mnogo više grešio,nesiguran u defanzivnim zadacima,još nesigurniji u predaji lopte,puno priča na terenu,a malo šta konkretno pruža. Drugi stoper,Kojic,koji je doveden kao pojačanje,ne samo da to nije,već bi se pre moglo reci da se bavio amaterski fudbalom,spor i nepokretan,izbegava duele zbog tih nedostataka,stoji daleko od protivničkih igrača,jednostavno igrač na kojeg Plavi ne mogu racunati u nastavku sezone.

Doduše,ako Batak ostane trener,ništa nije nemoguće. On vidi sto niko drugi ne vidi. Treća velika rupa u odbrani,na poziciji levog beka je mladi Zimonjić. Jedini kvalitet koji taj igrač ima su njegove godine,odnosno činjenica da su potrebna dva bonus igrača u startnoj postavi. Ali staviti jednog takvog igrača,neobučenog,nedovoljno brzog,bez iskustva u ovakvim mecevima,može samo Radoslav Batak. Nije ni čudo sto je najviše “promaje” bilo tamo gde su se nalazili Kojic i Zimonjić.

A kakav je Batak trener,najbolje pokazuju izvršene izmene. Kao i uvek,one su bile zakasnele,a pre svega potpuno pogrešne. Ako se odlucio da zameni Aganspahica bonus igračem Dragutinovicem,postavlja se logično pitanje,zašto niste tog bonus igrača stavili u startnu postavu,time bi oslobodili mesto na levom beku,za koje se pokazalo po ko zna koji put,da Zimonjić ne može da igra,a da onda u drugom poluvremenu,u zavisnosti od rezultata,pojacavate napad ili odbranu. Batakova naučena lekcija i fudbalska filozofija je očito da ne menja igrače pre 65-70 minuta. Izuzev ako slomi nogu ili doživi tešku povredu. Umesto da kod rezultata 1:2 igra na sve ili ništa,da pojača pritisak i igra agresivnije,on je igrao kao da Pazar ima rezultatsku prednost. Umesto da uvodi igrače koji su dovedeni kao pojačanja,da im to bude najbolja provera,on kod rezultata 1:3 uvodi Hadzibulica i Delimedjca,a uz to,Hadzibulic je debelo zasao u cetvrtu deceniju. Šta je “pesnik”time hteo da kaže,niko živ ne bi znao. Umesto da se zna ko izvodi slobodne udarce,trojica igrača se raspravljaju na terenu ko će od njih sutnuti loptu. Kao da igra Jošanica sa Takovom,a ne Pazar sa Zvezdom.
Mogli bi još da nabrajamo ovakve nelogičnosti,ali nismo sigurni da to ima smisla. Niti to vidi Uprava,niti Batak zna bolje od ovoga. Najteže će svakako biti iskrenim navijačima Plavih koji će svaku utakmicu dočekivati sa velikom strepnjom.

M. Bailović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO