Sportisti sa Pala – Poručujemo “dušebrižnicima” da nauče geografiju matične Bosne!

Novi Pazar – Sportisti iz opštine Pale koja učestvuje na MOSI igrama poručili su “dušebrižnicima” kako su nazvali one koji ne poznaju geografiju Bosne da je to opština iz federacije BIH sa većinskim Bošnjačkim stanovništvom.

pale

Općina Pale – Prača nastala je 1995. godine od dijela nekadašnje općine Pale. Smještena na obalama istoimene rijeke u pitomoj pračanskoj dolini, prije rata Prača je bila, a i danas je privredni i kulturni centar općine. Nalazi se na jugoistoku BiH, odnosno na zapadu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Udaljena je 42 km zapadno od Goražda i 36 km istočno od Sarajeva i leži na nadmorskoj visini od 639 – 1344 m. Ukupna površina teritorije ove općine iznosi 130 km². Nekada je ova općina brojala 3200 stanovnika, a sada u 325 domaćinstava rasprostranjenih u tri mjesne zajednice živi 1572 stanovnika. Prosječna gustina naseljenosti je 12 stanovnika na 1 km².
Zamenik premijera BPK (Bosansko-podrinjskog kantona Goražde) izjavio je za Regionalnu televiziju da iz tog kantona učestvuje 98 sportista.
“Na ovim MOSi igrama učestvujemo sa 98 sportista iz bosansko-podrinjskog kantona kojeg čine tri opštine gdje je većinsko bošnjačko stanovništvo. Ne učestvuju opštine Pale i Foča iz republike Srpske već učestvuju te opštine iz Federacije BIH. Ove dve opštine su podijeljene dejtonskim sporazumom (Pale i Foča) na po dvije opštine i one su jednim dijelom u federaciji (bošnjaci i hrvati) a jednim dijelom u RS ( većinski srbi)”. rekao je on.

Sportisti su takođe zgranuti pa tako Saida poručuje da je neumjesno miješati Babe i Žabe jer opština Pale nije opština iz Republike Srpske već opština iz Federacije u kojoj žive Bošnjaci. Amir koji se takmiči u Kajaku poručio je “dušebrižnicima” da je zgranut nepoznavanjem geografije i komentarima da je ekipa Pala koja je uzela učešće na MOSi igrama ekipa IZ Republike Srpske.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO