Sporna odluka o nazivu ulice u Novom Pazaru! SELO GORI A BABA SE ČEŠLJA

Odbornici SO Novi Pazar većinom glasova donijeli su odluku da se jedna ulica u prigradskom dijelu grada nazove po poginulom vojniku Naseru Vucelju koji je stradao 1999.god na Košarama,na Kosovu,tokom NATO bombardovanja.

Sa 19 godina,koliko je tada imao,Vucelj je upućen na služenje vojnog roka na Kosovo, tačnije na karauli Kosare,gdje je kao pripadnik 125.motorizovane brigade izgubio život.

Nakon tog tragičnog dogadjaja,predstavnici Vojske Srbije u više navrata su pokretali inicijativu da jedna od novopazarskih ulica nosi ime po poginulom vojniku Naseru Vucelju. Predlog je zdušno podržan i od porodice Vucelj. Zbog osjetljivosti i kompleksnosti ovog pitanja,donošenje konačne odluke je odlagano, a nikada i nije bilo saglasnosti različitih političkih aktera od kojih se očekivalo da se stavi tačka na ovaj slučaj.

Nažalost, to je na traljav i diletantski način učinjeno tokom tekućeg zasjedanja Skupštine i odluka je izglasana prostom većinom uz opravdano protivljenje odbornika iz redova SDA.

Time je vladajuća većina,čiji je stožer SDP,napravila kardinalnu grešku sa nesagledivim političkim posljedicama koje će se “plaćati” tokom citavog mandata.

Vjerovatno je ovo i najveća greska SDP od kako je na vlasti u Novom Pazaru,od 2008.godine. Sama odluka je sporna iz nekoliko kljucnih razoga:
Prvo,nije se uopšte ušlo u meritum i suštinu tadašnjih političko istorijskih prilika,a posebno odnos Miloševićeve politike prema Bošnjacima i Sandžaku.

Tih devedesetih godina Sandžaklije su bile izložene svojevrsnoj represiji i diskriminaciji u svim sferama javnog života. Bošnjaci su de fakto bili gradjanin drugog reda. Zato se oni nisu ni odazivali na pozive za vojsku ili mobilizaciju,a kasnije ih vlasti u Beogradu nisu ni zvali,jer su ih tretirali kao unutrašnju “petu kolonu”.

Kad je rat u BiH okončan 1995.godine, računalo se da je prostor bivše Jugoslavije konačno ušao u mirno razdoblje. Medjutim,bio je to samo predah za novi Miloševićev rat, na Kosovu. Što je još poraznije, on je ovoga puta ušao u sukob sa najmoćnijom vojnom alijansom koja je ikada postojala na planeti. Praktično sam protiv citavog svijeta.

Pored toga,njegova vojska i policija,kao i brojne paravojne formacije činile su stravične zlocine protiv civilnog stanovništva na Kosovu, zbog čega je skoro cijeli vojni i policijski vrh osudjen u Hagu na višegodišnje zatvorske kazne.  Dakle, taj besmisleni rat je mogao i morao da bude izbegnut,na svaki način. Kad je do njega došlo, zločini nisu smjeli da se dogode. Ako su se dogodili, trebalo je da se zlocinci procesuiraju i kazne,a ne slave kao heroji. Narativ o sukobu na Kosovu nije promijenjen ni do dan danas. Za javnost u Srbiji i dalje su za taj sukob krivi samo “Šiptari” i “truli Zapad”. Nigdje se ne govori o pogrešnoj Milosevicevoj politici i prema Albancima i prema Kosovu. On je smatrao da taj problem može da rjesava silom i represijom, i sa nekim “poštenim Albancima”.  Na kraju smo vidjeli kako se sve to završilo: bombardovanjem,razaranjem zemlje i njenom medjunarodnom izolacijom. I naravno vojnim porazom.

Mnogi su u tom ratu ucestvovali nevoljno. Međju njima je i Naser Vučelj. Ni najcrnjem neprijatelju ne bih pozelio da doživi ono sto je zadesilo njegovu porodicu: da isprate na onaj (bolji) svijet dijete od 19 godina. Njihova bol se ničim ne može umanjiti,pa ni sa ovakvom inicijativom ili cinjenicom da će jedna ulica nositi njegovo ime. Naser Vučelj je prije svega žrtva jedne bezumne politike koja ga je, ne svojom voljom, odvela u smrt. On je simbol stradanja nevinih i mladih ljudi koji su, u ludilu nacionalizma, odvedeni da ratuju za ostvarivanje neostvarljivih političkih ciljeva i interesa. Sve drugo je ogavna i jeftina priča o “herojima koji su položili svoje živote”, mahalski populizam i čistio politikanstvo.

Drugo, sa ovakvom odlikom SDP je sebe doveo u mat poziciju,jer će imenovanje ulica postati centralna tema koju će sada nametati opozicija. Umjesto da se bavi velikim i stvarnim problemima, vodeća stranka sama nameće teme koje za obične ljude ne donose nikakvu korist, a SDP će evidentno nanijeti ogromnu političku štetu. I kratkoročnu i dugoročnu,sto je i najpogubnije. Da je neko od opozicije smišljao kako da zada udarac stranci na vlasti, ne bi mogao ovako efektno da uradi kao sami funkcioneri SDP.

Trece, za donošenje odluka o nazivu ulica,kao i mnogim drugim identitetskim pitanjima, potreban je permanentan dijalog, u funkciji postizanja što većeg stepena saglasnosti ili konsenzusa. Ne mogu se ovakve stvari izglasavati prostom većinom, jer to znaci da će ih neka druga vlast lako i brzo opet promijeniti.

Ako se izostave neki radikalni tonovi iz diskusija odbornika SDA,njihova argumentacija je bila daleko iznad zalutalih branilaca ove inicijative.

R.Skrijelj

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO