Sporazum EU-Turska drastično smanjio broj izbeglica u Srbiji

    372

    Početak primene sporazuma o ograničavanju broja izbeglica kojima je dozvoljen pristup postupku azila u EU uticale su i na drastično smanjenje broja izbeglica u Srbiji, navodi se u izveštaju Beogradskog centra za ljudska prava, koji je objavio magazin “Liceulice”.

    Tako je u martu 2016. godine izdato svega 1.512 potvrda o ulasku na teritoriju Srbije za migrante, a taj broj je u oktobru prošle godine iznosio 180.307. Nameru da traži azil u Srbiji u martu je izrazilo 699 osoba, a u aprilu taj broj se smanjio na 598.

    Kako je navedeno, u martu je dodeljeno utočište (azil) za pet državljana Avganistana, Sirije i Sudana, a u aprilu za jednu izbeglicu iz Sudana.

    Prema podacima Beogradskog centra za ljudska prava, u centrima za azil u Srbiji u aprilu je boravilo 69 ljudi, od čega najveći broj u Centru za azil u Krnjači, u blizini Beograda.

    “Liceulice” prenosi i podatke Evropske policijske agencije Europol objavljeno krajem januara, kojima se upozorava da je više od 10.000 dece izbeglica nestalo u Evropi u toku poslednje dve godine.

    Kako je navedeno, deci se trag izgubio nakon registracije po ulasku u neku od zemalja Evropske unije, a postoji opasnost da bi mnoga od njih mogla da budu žrtve eksploatacije u kriminalne svrhe i različitih oblika nasilja.

    Prema podacima Beogradskog centra za ljudska prava, od ukupno 208 maloletnih tražilaca azila u Srbiji u aprilu, 24 ih je bilo bez pratnje roditelja ili zakonskog staratelja. Kao i u prethodnim mesecima, maloletnici bez pratnje i razdvojena deca i tokom aprila uglavnom su bile izbeglice iz Avganistana, a 92 odsto činili su dečaci.

    U Srbiji ne postoje odgovarajuće procedure za utvrđivanje uzrasta maloletnika bez pratnje, čime su naročito pogođena starija deca, koja su izložena riziku da budu tretirana kao odrasli i da ostanu bez specijalne zaštite.

    Pravnici Beogradskog centra za ljudska prava su tokom terenskog rada 2015. godine često sretali decu bez pratnje sa potvrdom o izraženoj nameri za traženje azila u Srbiji, koja su bila registrovana kao odrasli. Na taj način su zaobiđena pravila postupanja koja nalažu određivanje staratelja u postupku azila i procenjivanje najboljeg interesa dece.

    izvor: N1