Spomenici kulture u Novom Pazaru obnavljaju se po propisima, od početka se insistira na novom idejnom rešenju za Džephanu

NOVI PAZAR – Na Bezistanu, odnosno južnom bedemu u novopazarskoj tvrđavi trenutno se radi na sanaciji dotrajalih zidova. ’’Raziđuju se zidovi, a svaki se kamen pažljivo demontira, čitavom poslu pristupa se profesionalno i ozbiljno’’ kazao je glavni gradski urbanista Elvir Hamidović. Komentarišući pojedine navode o aktuelnim radovima na zaštiti i obnovi spomenika kulture Hamidović kaže da je reč o nepoznavanju materije. Na severnoj tabiji, odnosno bedemu u toku je prva faza radova, a gradske vlasti će nastojati da promene trenutno idejno rešenje za kulu Džephanu.

Radi se na rekonstrukciji i sanaciji južnog bastiona u novopazarskoj tvrđavi. Dotrajali i urušeni delovi zidina južnog bedema se saniraju, objašnjava glavni gradski urbanista Elvir Hamidović.

Hamidović naglašava da se svi radovi izvode isključivo po tehničkoj dokumentaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomennika kulture iz Beograda, za šta je zadužen tim inženjera koji se bave restauracijom, sanacijom, rekonstrukcijom i revitalizacijom kulturno istorijskih spomenika.

Obnovi svih spomenika kulture i verskih objekata pristupa se na isti način, isključiv je Hamidović.

Glavni gradski urbanista kaže da nije zadovoljan trenutnim idejnim rešenjem na severnoj tabiji. Smatra da bi morao da bude tradicionalnog izgleda poput postojećih kulturno istorijskih spomenika, te da verodostojno predstavlja njeno izvorno stanje.

”U toku je tek prva faza u kojoj se radi stabilizacija postojećih zidova.Kolegama iz Zavoda smo prosledili autentične dokaze kako je ona nekada izgledala, jer ni mi nismo zadovoljni ovakvim rešenjem”, objašnjava Hamidović.

Ovo je za RTV Novi Pazar potvrdio i član Gradskog veća zadužen za urbanizam, izgradnju i stanovanje Aladin Zećirović.

Zećirović i Hamidović dodaju da je kritika selektivna, te da bi se morala obratiti pažnja na rekonstrukciju Stare novopazarske banje odnosno starog hamama koja se, tvrde, izvodi primenom neadekvatnih materijala, nepropisno dograđivanje, bez stručnog nadzora i dozvola.

Danas je najavljen i skori početak rekonstrukcije starog hamama. U pripremi je i izrada projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju stare čaršije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO