Spektakl na Bosforu, praznik jedriličarstva u Turskoj

Predsednička međunarodna trka jahti najveći je jedriličarski događaj u Turskoj koji je, nakon održavanja u jugozapadnoj provinciji Mugla u maju, protekle nedelje nastavljena na Bosforu u Istanbulu.

Treća etapa jedine trke jahti na svetu koja se održava između dva kontinenta, kup Džumhurijet, počeo je odavanjem počasti osnivaču Republike Turske Mustafi Kemalu Ataturku i njegovim saborcima. Prethodili su mu Barbaros Hairetin Paša kupovi održani u petak.

Više od 600 učesnika iz 28 zemalja , na 85 brodova, borilo se sa jakim vetrovima tokom takmičenja na spektakularnoj stazi.

Organizatori poručuju da ovo jedinstveno takmičenje dobija na zamahu svake godine i izražavaju uverenje da će ono u velikoj meri doprineti promociji zemlje. Cilj je, kažu, da predsednička međunarodna trka jahti bude jedna od najprestižnijih u svetu, posebno na Mediteranu.

’’Izuzetno nam je važno ovo takmičenje, za našu kulturu, za našu zemlju. Imamo ozbiljne planove za narednu godinu kada naša zemlja obeležava 100 godina od proglašenja republike. Cilj nam je da u ovom događaju učestvuju takmičari iz celog sveta. Nakon pandemije ova manifestacija je počela da raste i siguran sam da će u narednih pet godina ovo takmičenje nositi epitet svetski poznate regate” kazao je šef istanbulskog trkačkog kluba na otvorenom moru Ekrem Yemlihaoğlu.

Pobednicima su dodeljene nagrade na svečanosti upriličnoj tim povodom.  Pobedničkoj ekipi  prve etape dodeljen je Kup Halikarnasa, dok je pobednicima  generalnog plasmana uručen Predsednički pehar na svečanoj dodeli upriličenoj tim povodom.

”Nije bilo lako, ovo je zapravo bio svojevrstan maraton za nas koji smo započeli u maju u Mugli kod Bodruma i sad smo se u protekla tri dana u Istanbulu takmičili u nešto drugačijim uslovima, dočekali su nas drugačiji vremenski uslovi, posebno vetar. Takmičenje je bilo teško  ali jedriti na Bosforu je bilo pravo uživanje. Za naš je izuzetno važno ovo tamičnje i ponosni smo na naše učešće ali i uspeh” rekao je u izjavi predstavnik pobedničkog kluba Arcelik Deniz Fici.

Takmičenje na otvorenom moru organizvano je pod pokroviteljstvom predsedništva Turske, a u saradnji sa ministarstvima spoljnih poslova, turizma i sporta. O predsedničkoj međunarodnoj trci jahti izvestili su brojni domaći i međunarodni mediji.

Ovaj jedistveni događaj pratila je urednica informativnog programa RTV Novi Pazar Senada Kalić, koja je u Istanbulu boravila na poziv generalnog konzula Republike Turske u Novom Pazaru i  atašea za kulturu i turizam ambasade u Beogradu.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO