”Spectrum of light” deci sa autizmom i smetnjama u razvoju

U okviru projekta ”Spectrum of light” (Spektar svetlosti), koji ima cilj skretanje pažnje javnosti na probleme u zajednici vezane za osobe sa autizmom i razvojnim smetnjama, održane su preve kreativno inkluzivne radionice. Projekat koji je podržala organizacija ”Kamp mladih lidera”, osmislile su sedamnaestogodišnje gimnazijalke iz Novog Pazara Fatima Đulović i Sara Jusufović.

Kreativno-inkluzivne radionice osmišljene su tako da se na njima, kroz druženje i igru, izrade različiti upotrebni predmeti i antistres igračke, koje zajednički kreiraju mališani sa autizmom i razvojnim smetnjama i novopazarski srednjoškolci, u saradnji sa Centrom CODE.

”Volontirajući u Centru za autizam i razvojne smetnje CODE, naučila sam da deca sa razvojnim smetnjama vole da se druže i da je to njima vrlo bitno. Da bi se družili, oni treba da steknu neke veštine za održavanje prijateljstva. Zbog toga smo moja drugarica i ja, uz pomoć Kampa mladih lidera koji su finansirali ovaj projekat, došli na ideju da pokrenemo nešto ovako kako bismo naše vršnjake uputili u to i skrenuli im pažnju kako bi trebalo da se ponašaju sa decom sa smetnjama u razvoju. Želela bih da skrenemo pažnju i našim sugrađanima da je deci sa smetnjama u razvoju potrebna podrška”, izjavila je jedna od autorki i idejnih tvoraca projekta ”Spectrum of light” Fatima Đulović.

”Ovo je od velikog značaja za naše mlade. Bili smo veoma ponosni kada smo dobili obaveštenje od dve strednjoškolke da žele da naša deca učestvuju u projektu koji je posvećen deci sa autizmom i razvojnim smetnjama. Kroz ovakav projekat ostvaren je jedan od ciljeva Centra CODE, a to je da su mladi postali svesni koliko ima osoba sa razvojnim smetnjama i kakav je njihov položaj gradu”, rekla je koordinatorka u Centru za autizam i razvojne smetnje CODE Emela Koničanin.

Kreativne radionice u kojima će, osim dece iz Centra CODE učestvovati i članovi Karate kluba ”Feniks” biće realizovane i tokom narednog vikenda. U završnici projekta planirana je i izložba radova.

S.Lj.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO