Špan: Još 10 teških nedelja zbog nestašice vakcina u Nemačkoj

BERLIN – Nemački ministar zdravlja Jens Špan najavio je danas da očekuje da će se trenutni nedostatak vakcina protiv koronavirusa nastaviti i do aprila, pošto se vlada suočila sa brojnim kritikama zbog brzine svog programa vakcinacije, a nemački visokotiražni list „Bild“ nazvao „skandaloznim“ probleme oko nabavke vakcina.

“Još ćemo imati najmanje 10 teških nedelja sa nestašicom vakcine”, poručio je Špan na Tviteru, prenosi Rojters.

Nemački ministar je rekao da želi da pozove farmaceutske kompanije i proizvođače vakcina na sastanak, kako bi se uverili da će Evropa dobiti dogovorene isporuke i utvrdili gde je moguće učiniti više za podršku tom procesu.

Dodao je da se uverio da je proizvodnja vakcina veoma komplikovan proces i da se ne može izvršiti u roku od samo nekoliko nedelja, ako se žele poštovati standardi kvaliteta.

U utorak je Špan podržao predloge Evropske unije za uspostavljanje jedinstvenog registra izvoza vakcina protiv KOVID-19, pošto rastu tenzije sa AstraZenekom i Fajzerom zbog naglog smanjenja isporuka samo mesec dana nakon što je Unija počela da vakciniše građane.

Nemačka je u četvrtak prijavila 17.553 nova slučaja koronavirusa i još 941 smrtni slučaj, a ministar je rekao da je ohrabrujuće što broj novih slučajeva opada, i da bi, ako se takav trend nastavi, škole i vrtići trebalo da budu prva mesta koja će se ponovo otvoriti nakon zaključavanja koje je planirano da traje do 14. februara, navodi agencija.

indeksonline.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO