Spahić: Situacija povoljnija, ali rat protiv virusa traje. Vakcinacija najbolje oružje

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije u Novom Pazaru je u protekla 24 sata analizirano 27 testova od kojih je 1 bio pozitivan na korona virus. Na bolničko lečenje primljena je jedna osoba iz Sjenice, dok jedna koristi kiseoničku potporu. Preminulih pacijenata nije bilo. Iako statistički podaci ovih dana ukazuju na stagnaciju broja novozaraženih I trenutno poboljšanje epidemiološke situacije, direktor Zavoda za javno zdravlje dr Šefadil Spahić upozorava na oprez zbog mutacija virusa i sve izvesnijeg četvrtog talasa.

Dnevna statistika uklapa se u prosek za ovaj mesec, u kojem se, zaključno sa današnjim danom beleži 5 novoinficiranih. U odnosu na broj poslatih uzoraka, svega 1 odsto je bilo pozitivnih što, prema rečima doktora Spahića ukazuje na blagu stagnaciju i poboljšanje epidemiološke situacije.

”Uvek se radujem kada lepe vesti imam da saopštim, a tako je ovih dana. Imali smo deset dana bez obolelih. U toku ovog meseca imali smo 5 novoinficiranih od ukupnog broja testiranih. I posle dužeg perioda imamo situaciju da je taj postotak pozitivnih u odnosu na ukupan broj poslatih uzoraka ispod 1 odsto. Nismo to imali već duži period’’,  rekao je Spahić i podsetio da je taj procenat bio i preko 40 odsto, a da je poslednjih par meseci išao preko 35 odsto.

Trenutni podaci jesu ohrabrujući, ali nije vreme za opuštanje – upozorava dr Spahić. Podseća da je virus i dalje prisutan, da mutira, brže se širi, te da je u ratu protiv korone, vakcinacija najbolje oružje. Međutim, procenat vakcinisanih u Novom Pazaru, svega 28 odsto, je zabrinjavajući pa nam, objašnjava Spahić, predstoji period nesigurnosti i nestabilnosti.

Doktor Spahić je naglasio da postoje zdravstveni radnici koji već dve godine, od početka pandemije, nisu koristili godišnji odmor, kao i oni koji vrele letnje dane provode u skafanderima, te pozvao građane na odgovornost, oprez i poštovanje protivepidemijskih mera.

Masovnim odzivom na vakcinaciju stariji sugrađani su položili ispit, najvećio deo odgovornosti za ishod borbe protiv virusa je na mladima – zaključio je Spahić.

S.Lj.

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO