Spahić demantovao Šarčevića! U Novom Pazaru nema infekcije u školama

Baner

NOVI PAZAR – Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić rekao je danas da je u Novom Pazaru bilo nekoliko sumnjivih slučajeva infekcije korona virusom u školama, ali da je PCR test kod testiranih bio negativan.

On je novopazarskom radiju Sto plus rekao da su sumnje na ovu infekciju bile u četiri različite škole, kod jedne učiteljice i tri učenika.

“Rezultati njihovih testova pokazali su da su svi negativni, a kod dva učenika su čak pronadjena antitela. Dakle, bilo je sumnje, a ne i potvrdjenih slučajeva zaraženih djaka i prosvetnih radnika”, rekao je Spahić.

On je dodao da je Zavod formirao dve ekipe, koje obilaze sve škole, gde razgovaraju sa direktorima i djacima o eventualnim simptomima ili razlozima izostanka učenika sa nastave.

“Sa direktorom Doma zdravlja je dogovoreno da svako dete sa sumnjivim simptomima bude pregledano i testirano najpre brzim, a ako ima potrebe i PCR testom. Ako dodje do povećanog broja dece sa razvijenim simptomima, razmatrali smo i mogućnost da se u dispanzeru u Upravnoj zgradi odvoji prostor samo za pozitivne slučajeve”, rekao je Spahić.

On je istakao da se Novi Pazar smatra jednim od potencijalnih žarišta korona virusa u narednom periodu na osnovu sagledavanja kompletne situacije, od nepoštovanja protivepidemijskih mera, uspostavljanja brojnih kontakata, pa do toga da je preko 6.000 Novopazaraca godišnji odmor provelo u nekoj od zemalja u okruženju sa rizičnom epidemiološkom situacijom.

“U tom smislu, da nam se ne bi opet ponovile greške, apelujem na gradjane da drže distancu, nose zaštitne maske i da koriste dezinfekciona sredstva. Moramo svi biti svesni lične odgovornosti”, rekao je Spahić.

Na infektivnom odeljenju Regionalne kovid bolnice u Novom Pazaru trenutno su smeštena četiri pacijenta.

Juče su u Domu zdravlja uradjena 32 serološka (brza) testa, od kojih nijedan nije bio pozitivan.

U kovid ambulanti je pregledano 59 pacijenata, od kojih se 38 njih prvi put javilo lekaru.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO