Šok u Sjenici: Srpkinja otvoreno veliča genocid i širi mržnju prema Bošnjacima – Povezana s političarima bliskim SPP-u

Sjeničanka Svetlana Ceca Tripković izazvala je ogorčenje javnosti nakon što su na društvenim mrežama otkriveni njeni krajnje uvredljivi i šovinistički komentari usmjereni prema Bošnjacima, njenim sugrađanima. U objavama punim nacionalne mržnje, veliča genocid u Srebrenici i ponižava pripadnike bošnjačke zajednice, što je izazvalo ozbiljnu zabrinutost u lokalnoj sredini.

Na svom Facebook profilu, Tripković je podijelila šokantne poruke, uključujući pozive na ponavljanje genocida, koristeći simboliku i retoriku koja glorifikuje jedan od najstrašnijih zločina u modernoj istoriji Balkana. Njene riječi, poput “Nož, žica, Srebrenica” i “Da se ponovi Srebrenica, ako Bog da”, jasno pokazuju šovinizam koji zahtijeva hitnu reakciju nadležnih organa.

Osim toga, Tripković je objavila opširan tekst prepun uvreda i kleveta na račun Bošnjaka iz Sjenice, optužujući ih za nepostojeće zločine, dok istovremeno veliča ratne zločince poput Ratka Mladića. U svojoj objavi koristi krajnje uvredljiv rječnik i otvoreno poziva na nasilje i netoleranciju prema Bošnjacima.

Ovi istupi izazvali su žestoke reakcije na društvenim mrežama, gdje su brojni građani Sjenice i Sandžaka izrazili šok i zgražanje. Bošnjačke političke partije i organizacije moraju pozivati nadležne institucije, naročito policiju i tužilaštvo, da hitno reaguju na ovakve istupe mržnje.

  • Povezanost s kontroverznim političarima dodatno komplicira slučaj

Skandal dodatno dobija na težini otkrićem da se Svetlana Ceca Tripković, otvorena protivnica Bošnjaka, fotografisala sa Milošem Parandilovićem, koalicionim partnerom Stranke pravde i pomirenja (SPP-a) i Usame Zukorlića. Ova fotografije pokreće pitanje političkih veza i moguće podrške šovinizmu unutar lokalnih političkih struktura.

Miloš Parandilović, iako se POKS saopštenjem ogradio od njega, predstavlja značajnu figuru u lokalnoj politici Sjenice, i direktna je podrška SPP-u i Usami Zukorliću. Politička podrška Svetlani Tripković može ukazivati na toleranciju, pa čak i podršku šovinizmu i govoru mržnje unutar određenih političkih krugova, što dodatno brine o mogućnosti narušavanja etničke harmonije u Sjenici.

Miloš Parandilović i Svetlana Ceca Tripković

  • Poziv na hitnu intervenciju

Otvoreni pozivi na nasilje i veličanje genocida u Srebrenici ne smiju proći nekažnjeno. Ovakvo ponašanje direktno narušava mir i sigurnost zajednice, a posebno je opasno u multietničkim sredinama poput Sjenice, gdje je suživot osnova stabilnosti i zajedničke budućnosti.

Bošnjačke političke partije i organizacije moraju zatražiti hitnu osudu i pokretanje pravnih postupaka protiv Svetlane Tripković, pozivajući se na zakonske mjere protiv govora mržnje i širenja nacionalne netrpeljivosti. Povezanost Tripković s kontroverznim političarima dodatno ističe potrebu za hitnom intervencijom kako bi se spriječila eskalacija tenzija i zaštitili građani Sjenice od daljih šovinističkih napada. Pogledajte dvije FB objave ispod teksta šta sve piše Svetlana Tripković.

Ovaj slučaj zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se spriječila dalja eskalacija etničkih tenzija i osigurao miran suživot svih zajednica u Sjenici. Policija i pravosudni organi moraju temeljno istražiti izjave Svetlane Tripković, kao i njene veze s utjecajnim političarima, kako bi se osiguralo da se zakon poštuje i da se svi građani osjećaju sigurno i zaštićeno.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO