Softić – Ujedinjuju se muslimani na Balkanu

ujedinjuju-se-muslimani-na-balkanu

Predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Safet Softić potvrdio je da bi Islamska zajednica u BiH u septembru trebala dobiti novi Ustav, a ne početkom jula ove godine, kako je bilo planirano u ranijim projekcijama.
Članovi Sabora IZBiH su na sjednici 13. aprila dali podršku Prijedlogu Platforme i usvojili plan aktivnosti za donošenje izmjena Ustava Islamske zajednice.
Posao je, kazao je Softić, u završnoj fazi i uskoro se može očekivati javna rasprava u vezi sa amandmanima na novi Ustav IZBiH, što je, također, jedan od zaključaka Sabora.
“Ono kako stvari sada stoje, malo ćemo morati prolongirati sve ove aktivnosti vezano za Ustav IZBiH. Trenutno je taj posao u fazi izrade amandmana i za nekoliko dana amandmani će bit potvrđeni od strane Ustavne komisije, a potom pušteni u javnu raspravu. U ramazanu će biti održana javna rasprava u vezi s amandmanima, tako da ćemo teško prije septembra  imati sjednicu Sabora. Posao izrade prvog drafta amandmana je u nadležnosti reisu-l-uleme, koji je poduzeo šire aktivnosti vezano za izradu istih. Cilj je bio da se konsultira što veći broj stručnjaka iz ove oblasti”, kazao je Softić.
Pojasnio je kako draft amandmana nema nikakvih izmjena u odnosu na Platformu koja je usvojena na sjednici Sabora.
“Tako da se amandmani drže glavnih smjernica koje je platforma dala. Ima tehničkih stvari koji se u amandmanima spominju, a u Platformi nisu bili spomenuti, zbog svog značaja. Uglavnom stoji koncept rada koji je dobio podršku Sabora”, dodao je.
Novi Ustav IZBiH, kako se ocjenjuje, donijet će bitne izmjene u radu Islamske zajednice u BiH. Na nivou Rijaseta IZBiH trebalo bi doći do formiranja nekoliko uprava. Muftije ne bi bile birane u sastav Rijaseta, već bi činile Vijeće muftija ili Ulema medžlis i imali jasno utvrđene nadležnosti unutar IZBiH. Te bi promjene u Platformi unijele značajne novine unutar Zajednice, očekuje se.
Platforma se bavi i odnosima Islamske zajednice u BiH sa zajednicama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i dijaspori.
U odnosima IZBiH sa zajednicama u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji, pa i dijaspori, u Platformi se naglašava ”jačanje organskog jedinstva cjelokupne zajednice”. Otvara se mogućnost da se Zajednica proširi i na neka druga područja. A cilj je, kako je pojašnjeno u IZBiH, uspostavljanje suštinskog jedinstva unutar ovih zajednica.
Promjene Ustava će značiti i obuhvaćanje svih muslimana u BiH i bivšoj Jugoslaviji, izuzimajući Kosovo.
Potpredsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhem Bičakčić rekao je da će predstojećim promjenama Ustava IZBiH biti pojačana uloga reis-ul-uleme i da će postojati samo jedna reisu-l-ulema u regiji.
(Agencija Anadolija)
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO