Sneg u Srbiji ne prestaje da pada, usporen saobraćaj

BEOGRAD – Na svim putnim pravcima u zemlji saobraćaj se i pored snega odvija normalno, avio saobraćaj prema planiranom redu letenja, železnički je bez prekida, uz kašnjenja putničkih vozova do 30 minuta, a snabdevanje električnom energijom je stabilno.
Prema izveštaju JP “Putevi Srbije”, u nižim predelima snega ima mestimično u raskvašenom stanju do pet centimetara pa se savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put.
Zbog otcepljenja kolovoza neprohodan je putni pravac Ub-Karaula-Valjevo i vozači treba da nađu alternativni put, a zbog padavina, neprohodni su i pravci Kaona-Granica i Odvraćenica-Preko Brdo.
Snega ima na teritoriji Vranja, Niša, Požarevca, Valjeva, Beograda, Pančeva, Kosova, Novog Pazara, Bačke, Kragujevca, Zrenjanina, Zaječara, Kruševca, Užica, Požege, Ivanjice, Čačka…
Zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima, moguće je stvaranje poledice, te iz “Puteva Srbije” apeluju na vozače da prilagode brzinu kretanja situaciji na putu i savetuju maksimalan oprez u vožnji.
Snabdevanje električnom energijom je stabilno i građani mogu da budu spokojni u predstojećim hladnim danima, rekao je direktor EPS Aleksandar Obradović i naglasio da je njegovo preduzeće prošlo velike izazove prethodnih godina zbog poplava, ledenih dana i suša, ali da je snabdevanje električnom energijom iz godine u godinu stabilnije.
Ističe i da uglja ima dovoljno, te da građani mogu da računaju da će struje biti dovoljno i u predstojećim hladnim danima.
Uprkos snegu, na čitavoj teritoriji Srbije, železnički saobraćaj odvija se bez prekida, dok na jugu Srbije, gde je najviše snega padalo, postoje snežni nanosi, saobraćaj se odvija otežano, nema prekida, ali su zbog snega kašnjenja putničkih vozova do tridesetak minuta, rečeno je Tanjugu u Železnicama.
Avio saobraćaj na Aerodromu Nikola Tesla od jutros se odvija prema planiranom redu letenja, a zbog snega koji pada, zimski štab Aerodroma neprekidno je aktivan je kako bi omogućio bezbedno i sigurno obavljanje avio-saobraćaja.
Kako je navedeno u saopštenju Aerodroma, u trenutnim vremenskim uslovima i avioni se moraju posebno pripremiti za let prskanjem specijalnim hemijskim sredstvima čija je uloga da odmrznu zaleđene površine na avionu i spreče zaleđivanje do trenutka poletanja.
Vreme će danas biti oblačno, hladno, ujutro sa slabim i umerenim mrazem, mestimično sa snegom, uz manje povecanje snežnog pokrivača uglavnom u južnim i istočnim predelima, a od sredine dana biće postepeno razvedravanje najpre na severu, a tokom noći i u ostalim predelima.
Usled jakog vetra ponegde je moguće stvaranje snežnih nanosa, najniža temperatura od minus sedam do minus četiri, a najviša dnevna temperatura od minus tri do nula stepeni. 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO