Smjena Zena Mučića je poniženje cijelog grada, ne samo zaposlenih u OŠ Vuk Karadžić

Afirmativni zakoni EU su decidni u zaštiti nacionalnih manjina, jedan od zakona u zaštiti nacionalnih prava je i biranje direktora škola.

U OŠ”Vuk Karadžić” skoro sva odeljenja su na bosanskom jeziku. Po novom Zakonu o nacionalnim manjinama dovoljno je da u školi bude i 50% odeljenja na bosanskom jeziku, pa da predlagać tri člana školskog odbora bude BNV. Ovaj Zakon stupa na snagu od sljedeće godine, sve u smjeru zastite nacionalnih prava, pa i ovakav čin Ministarstva u školi gdje većina đaka pohađa nastavu na bosanskom je poniženje cijelog Bošnjackog naroda.

Osim grubog kršenja nacionalnih prava zaposleni su krenuli u štrajk i zbog dobrih kolegijalnih odnosa, kao i nesebičnog zalaganja Zena Mučića kada je u pitanju unapređenja rada i funkcionisanja škole. Odlučili su da do daljnjeg neće imati nastavu , stav je Sindikata i zbora radnika te obrazovne ustanove. “Na ovaj korak zaposleni su se odlučili nakon smjene dosadašnjeg direktora Zenuna Mučića od strane Ministarstva”,izjavila je za televiziju Novi Pazar predsednica Sindikata Fuada Bećirović.

Bećirovićeva poziva roditelje učenika i učenike da, iako je štrajk najavljen, sutra zajedno dođu u školu. Mučić je ,kako zaposleni navode, učinio mnogo za školu, unaprijedio uslove za odvijanje nastave , te da je saradnju sa roditeljima i nastavnicima podigao na najveći nivo.

Nastavno i pomoćno osoblje ovaj korak Ministarstva vide kao demonstraciju sile, ne protive se izboru direktora na zakonit način, ali imenovanje nove direktorke slanjem depeše je za njih politička odmazda .

Iz Sindikata navode da ove odluke podržava svih 130 zaposlenih radnika škole.

Za VD direktora ove škole nadlježno ministarstvo imenovalo je Mirjanu Radosavljević.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO