Naslovna Sandžak Prijepolje Smenjen prijepoljski vladika Filaret koji je odlikovao Šešelja!

Smenjen prijepoljski vladika Filaret koji je odlikovao Šešelja!

Prijepolje – Beograd – Vladika Filaret razrješen je dužnosti episkopa mileševskog – prenose “Novosti”. Odluku o njegovoj smeni donio je danas Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasjedao u Patrijaršiji u Beogradu. Eparhijom mileševskom do izbora novog vladike upravljaće, kao administrator, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema saznanjima pomenutog lista, vladika Filaret razrješen je na osnovu izvještaja koji je dostavila posebna crkvena komisija, koju je Sinod prethodno formirao sa zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa. Članovi ovog tijela nedavno su boravili dva dana u manastiru Mileševi, posle čega su potpisali izvještaj u kome se predlaže Filaretovo razrješenje.

Sjednici Sinoda, osim patrijarha, prisustvovale su vladike zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije. Oba arhijereja su podržala prijedlog iz komisijskog izvještaja i negativno su se odredili prema Filaretu. Inicijativa za njegovu smjenu, prema informacijama “Novosti”, nije potekla od njih, već od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji u četvrtak nije prisustvovao zasjedanju.

Joanikiju poverena briga o eparhiji

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kome je povjerena briga i o mileševskoj eparhiji, sinodsku odluku sačekao je u manastiru Kumanica nedaleko od Bijelog Polja. Vladika se odatle uputio u Prijepolje, gdje je naložio da se vladičanski dvor zapečati i izvrši pregled crkvenih knjiga i inventara.

Ima nade da se stvari okrenu na bolje

Glas zapadne Srbije pozvao je vladiku Filareta koji se javio na telefonski poziv. Na naše pitanje kako komentariše vijest o njegovoj navodnoj smjeni smireno je odgovorio

“Ne želim da komentarišem sada, upravo sam se vratio iz Beograda i veoma sam umoran. Želim da kažem da ima nade da se stvari ipak promjene na bolje, ali biću Vam na raspolaganju u ponedjeljak, hvala što ste pozvali” rekao je Filaret.

Deceniju ipo na tronu

Episkop Filaret na tronu Mileševske eparhije proveo je nepunih 16 godina. U čin vladike hirotonisao ga je u beogradskoj Sabornoj crkvi tadašnji patrijarh Pavle. Filaret je rođen 1947. godine u Borcima kod Konjica (BiH). Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu, a Bogosloviju u Beogradu. Zamonašio ga je patrijarh srpski German, koji ga je i proizveo u čin jerođakona 1969. godine.

(Izvor: Novosti / Glas zapadne Srbije)

Exit mobile version