Slučajno bacio 7, 5 miliona dolara

95

Digitalni novčanik u kome je bilo 7.500 bitkoina, završio je zatrpan ispod nekoliko metara smeća.

Naime, britanski IT stručnjak Džejms Hovels bacio je slučajno svoj hard disk koji se sada nalazi na deponiji u Njuportu koja je veličine fudbalskog terena.

On je na hard disku čuvao 7. 500 bitkoina, virtulne valute koja bi danas vrijedjela sedam i po miliona dolara.

Hovels je bacio svoj hard disk u kantu dok je čistio svoj sto ljetos.

“Znate onaj onaj osjećaj kada hoćete da bacite nešto u kantu za smeće i pomislite da to nije dobra ideja? Upravo se to i desilo”, rekao je Hovels za Gardijan.

“Ne znam tačan datum, ali mislim da je to bilo sredinom jula“, prisjeća se Hovels.

Otprilike tada je bacio svoje bitkoine. U vrijeme kada je ih je kupio, 2009. godine, njihova vrijednost bila je oko 650 hiljada dolara. Hovels je vremenom jednostavno zaboravio na uložen novac.

“Od tada sam dobio dvoje djece, sagradio kuću …. i nisam mislio na bitkoine dok se opet nisu pojavili u vijestima”, kaže on.

Podsjetimo, juče je vrijednost ove virtuelne valute imala rekordnu vrijednost i dostigla je 1.000 dolara.

Na izgubljenom hard disku nalazi se i lozinka, bez koje je “novac” zauvijek izgubljen. Hovels nije imao rezervnu kopiju.

A sve je počelo 2010. kada je on slučajno prosuo limunadu po svom laptopu, pa ga je rasklopio na dijelove. Neke dijelove je bacio, neke prodao, a hard disk je odložio u fioku sve do tog sudbonosnog ljetnog dana kada je bacao stare stvari.

Hovels je išao i do same deponije. S obzirom da se radi o deponiji veličine fudbalskog terena, izgubio je svaku nadu da će ga pronaći ispod tona smeća i blata.

“Mogu da odem tamo sa lopatom u ruci i da gledam da li da se smijem ili da plačem. Mislim da sam upravo izgubio svaku nadu da ću ga pronaći”

U svakom slučaju, Hovels i dalje vjeruje, kao i prije četiri godine, da je bitkoin valuta budućnosti. Otvorio je novi digitalni novčanik i sada na svom profilu traži donacije.

“I dalje mislim da će vrijednost bitkoina da raste. To je sljedeći korak u razvoju interneta. Gugl i Fejsbuk, na primjer, već su lideri na tržištu u svojim oblastima, samo je nedostajala virtuelna valuta”, rekao je Hovles.

SandzakHaber.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO