Slučaj “Mavi Marmara”: Izrael ponudio 20 miliona dolara odštete

Dnevni list Haaretz se pozvao na izraelske diplomatske izvore i prenio da je u pregovorima sa turskom vladom ostvaren napredak, ali da još nisu postignuti konkretni rezultati.

Istanbul – List je napisao da je Turska zatražila 30 miliona dolara odštete,  a da je izraelska strana tokom razgovora u Istanbulu, koji su održani prošlog mjeseca, insistirala na 15 miliona dolara.
Prema vijesti, izraelska delegacija koja je pregovarala u Istanbulu po povratku u zemlju se sastala sa premijerom Izraela Benyaminom Netanyahuom. Netanyahu je zatražio da se predloženi iznos povisi na 20 miliona dolara, dajući dodatno ovlaštenje pregovaračkom timu u visini od tri miliona dolara, u slučaju da dođe do dogovora.
Izraelski zvaničnici nisu potvrdili vijest koju je objavio Haaretz, ali nisu je ni demantovali.
Zvaničnici su izjavili samo da se pregovori nastavljaju. Izarelski mediji pak ne očekuju postizanje dogovora između izraelske i turske strane prije lokalnih izbora u Turskoj, 30. marta.
Premijer Izraela Netanyahu prošle godine se izvinuo turskom narodu zbog napada na humanitarni brod Mavi Marmara i pristao na pokretanje pregovora s ciljem normalizacije odnosa dvije zemlje.
izvor.TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO