Slučaj “Ergenekon”: Osuđeni zavjerenici protiv turske vlade

Suci 13. Višeg krivičnog suda u Istanbulu osudili su danas na višegodišnje zatvorske kazne pripadnike organizirane kriminalne skupine “Ergenekon”, vinovnike  zavjere protiv turske vlade, odnosno za planiranje državnog udara u cilju svrgavanja Vlade Turske.

ergenekon
Penzionisani pukovnik Arif Dogan osuđen je na 47 godina i tri mjeseca zatvora, pisac Yazar Ergün Poyraz na 29 godina i sedam mjeseci, a optuženi za bacanje molotovljevog koktela na zgradu lista ”Cumhuriyet” Bedirhan Şinal na 18 godina i osam mjeseci.

Lider kriminalne grupe “Ergenekon” Sedat Peker, bivši rektor Univerziteta “Ondokuz Mayis” prof. dr. Ferit Bernay, bivši rektor Univerziteta Uludag prof. dr. Mustafa Abbas Yurtkuran i penzionisani kontradadmiral Alaettin Sevim osuđeni su na 10 godina zatvora, poticatelj atentata na turskog političara Akina Birdala, Semih Tufan Gulaltay, osuđen je na 12 godina, a bivši direktor Odjeljenja za borbu protiv organiziranog kriminala u Istanbulu Adil Serdar Sacan na 14 godina i pet mjeseci zatvora.

Penzionisani general pukovnik Ismail Hakkı Pekin osuđen je na 7,5 godina.  Prof. Dr. Erol Manisalı dobio je kaznu od devet godina i osam mjeseci, bivši predsjednik Visokog obrazovnog vijeća Kemal Gürüz 13 godina i 11 mjeseci, bivši načelnik općine Esenyurt Gürbüz Çapan kaznu od godinu i tri mjeseca, a doc. dr. Ümit Sayın četiri godine zatvora.

Državni tužilac je na osnovu Krivičnog zakona Turske zatražio doživotnu zatvorsku kaznu za bivšeg načelnika Generalštaba Turske Ilkera Basbuga, generala Hasana Igsiza i generala Nusreta Tasdelera, te još sedam optuženih.

Suđenje pripadnicima pučističke mreže ”Ergenekon”, optužene za pokušaj vojnog udara protiv islamsko-konzervativne vlade, počelo je u Silivriju, blizu Istanbula, u prisustvu nekoliko stotina demonstranata.

Nekoliko desetaka optuženih, među kojim ima generala, novinara i nekoliko šefova podzemlja, optuženi su 2007. godine, a sudi im se od oktobra 2008. godine.

Optužnica traži teške kazne za 64 lica, optužena za pripreme državnog udara, koji treba da odgovaraju za “pokušaj nasilnog rušenja ustavnog poretka”.

Oružane snage i generali na njihov čelu, decenijama su se smatrali čuvarima sekularističkog poretka u Turskojh, svrgnuli su dvije vlade izabrane od 1960. godine.

(Agencija Anadolija)

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO