Slučaj Aylan Kurdi: Dvojica Sirijaca osuđeni na po četiri godine i dva mjeseca zatvora

Sud u turskom gradu Bodrumu proglasio je krivim Muwafaku Alabasha i Asema Alfrhada za krivično djelo “krijumčarenje migranata”

 

Sud u turskom gradu Bodrumu osudio je dvojicu Sirijaca na po četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog krijumčarenja migranata nakon pogibije pet osoba u potonuću broda sa sirijskim izbjeglicama, među kojima je bio i dvogodišnji dječak Aylan Kurdi, čije je beživotno tijelo početkom septembra prošle godine pronađeno na turskoj obali Sredozemnog mora.

Sirijski državljani Muwafaka Alabash i Asem Alfrhad jutros su uz visoke mjere sigurnosti u oklopnim vozilima dovezeni do zgrade suda u Bodrumu.

Sudsko vijeće je Alabasha i Alfrhada proglasilo krivim za krivično djelo “krijumčarenje migranata” te ih osudilo na zatvorsku kaznu od po četiti godine i dva mjeseca.

Dvojica sirijskih državljanja optužnicom su se teretili također za “svjesno uzrokovanje smrti više osoba”, no zbog nedostatka dokaza, oslobođeni su ove optužbe.

Odluka suda je najprije bila zatvorska kazna od po pet godina, no zbog dobrog vladanja optuženika, kazna ima je smanjena na po četiri godine i dva mjeseca.

Brod sa 14 sirijskih izbjeglica potonuo je u Sredozemnom moru pri pokušaju da dođe do grčkih otoka. Tom prilikom je poginulo pet osoba, među kojima i dvogodišnji Aylan, čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u Bodrumu, a stravične fotografije tog prizora našle su se na naslovnicama svih svjetskih medija i postale simbol stradanja sirijskih izbjeglica na putu ka Evropi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO