Slike Halka Halilovića izložene u Novom Pazaru

U novopazarskom centru za kulturu otvorena je izložba slika Halka Halilovića, umetnika koji neguje tradicionalne vrednosti i različite slikarske tehnike. Na likovnoj sceni Novog Pazara Halilović je prisutan više od pola veka.

Ciklus slika „Kroz vreme” posvećn je figuri konja – od paleolitskih pećinskih slika u čuvenoj „Altamiri”, preko starohelenske mitologije i Trojanskog konja, do predanja i pesama u kojima je konj simbol snage, slobode i lepote.

„Ne bih mogao da živim bez slikarstva. I dan danas i od ranog detinjstva, pa do dan danas radim, slikam. Ako jedan dan ne slikam ja sam nervozan”, navodi Halko Halilović.
Halko Halilović je stvorio svoj umetnički svet kome je posvećen svim svojim bićem. Kritičari likovne umtnosti svrstavaju ga među retke slikare koji su se bavili enformelom i lirskom apstrakcijom.
„Ovde je totalno presek njegovog slikarstva, od realizma preko nadrealizma, kubizma …”navodi akademski slikar Hido Masličić.

„Vezano mu je za njegovo rođenje, njegovo Rožaje. On je tamo dugo provodio na Ibarcu i posmatrao je i konje i sve to”, objašnjava slikar Veselin Veso.
Halilović je izlagao svoja dela na brojnim izložbama u zemlji i svetu. Majstor je i starih tehnika zidnog slikarstva. Član je ULUS-a i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Izvor RTS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO