Naslovna COVID 19 Sledeće nedelje novi elektronski sistem epidemiološkog nadzora

Sledeće nedelje novi elektronski sistem epidemiološkog nadzora

sledece-nedelje-novi-elektronski-sistem-epidemioloskog-nadzora

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović najavio je puštanje u rad naredne nedelje novog integrisanog elektronskog sistema državnih organa, koji će i državi i građanima pomoći u borbi protiv pandemije.

Sistem će omogućiti, kako je dodao, da rešenja sanitarne inspekcije i druga bitna obaveštenja u vezi sa zdravstvenim merama budu elektronski kreirana i dostavljena na građanima putem elektronskih portala i putem portala eZdravlje koji se nalazi na adresi e-zdravlje.gov.rs ili portala eUprava na adresi euprava.gov.rs”, rekao je Jovanović na konferenciji u Palati Srbija.

Dodao je da je osnovni cilj da se različti informacioni sistemi različitih državnih organa međusobno povežu kako bi epidemiološki nadzor bio što efikasniji.

Pojasnio je da će novi elektronski sistem omogućuti da, ukoliko se utvrdi da je lice pozitivno ili bilo u kontaktu sa zaražnim, ili ako dolazi iz zemalja u kojima je epidemija u porastu, ta informacija bude prosleđena sistemima sanitarne ili granične sanitarne inspekcije kroz jedinstven sistem eInspektor.

“Iz tog sistema rešenje o izrečenoj meri izolacije ili o prekidu mere kreiraće se u elektronskom obliku i biće dostupno građanima istog trenutka putem portala eZdravlje ili portala eUprava”, rekao je Jovanović.

Dodao je da će se iz sistema eInspektora informacija prosleđivati Ministarstvu unutrašnjih poslova, radi kontrole poštovanja izrečene mere.

Cilj je kaže da ovaj sistem omogući bolje praćenje i utiče na disciplinu građana.

“Iz sistema eInspektor infomacija će se prosleđivati MUP-u da bi se pratile izrečene mere, a ako ih neko ne poštuje ta informacija može da ode prema sudu i i da se ako je potrebno izda prekrša”, rekao je Jovanović.

On je skrenuo pažnju da je Ipak važno da se razume da nije cilj da se plaše građani, već da je ovaj sistem pokrenut u cilju što bolje i efikasnije zaštite i borbe sa Kovidom 19 i onoga što nas čeka na jesen i zimu.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version